Pätina firiem by dnes autá na operatívny lízing nezískala

Množstvo slovenských firiem sa počas koronakrízy dostalo do finančných ťažkostí. Z malých a stredne veľkých firiem, ktoré si ešte pred pandémiou bez problémov prenajali autá cez operatívny lízing, by dnes mohla mať až pätina ťažkosti so schvaľovacími procesmi.

25.05.2021 14:18
renault
Ilustračný obrázok.
debata

„Dlhoročne máme nastavenú jasnú credit policy, teda transparentné posudzovanie bonity klienta. Z nej nám jednoznačne vyplýva, aké riziko je pre nás ako sprostredkovateľov operatívneho lízingu akceptovateľné a aké už nie je. Aj keď pandémia niektorým podnikom zhoršila finančné výsledky, vždy sme hľadali všetky dostupné možnosti, ako klientov v ich podnikaní podporiť,“ vraví Michal Duška, obchodný riaditeľ Arval Slovakia.

jaguar land rover nitra Čítajte viac Počas pandémie firmy odkladajú nákupy nových áut a predlžujú lízingy

Schránkové firmy verzus operatívny lízing

Zároveň platí, že najmä u existujúcich zákazníkov, ktorých Arval Slovakia pozná už dlhé roky, sa vždy snažia aj takéto výnimočné dopady zohľadňovať a potreby i financovanie riešiť individuálne a citlivo – s ohľadom na konkrétnu situáciu. „Keď klient finančne nedosahuje požadovanú úroveň, snažíme sa mu poskytnúť flexibilnejšie riešenia z pohľadu dĺžky kontraktu, ako aj možnosti vozidlo predčasne – bez akýchkoľvek pokút – ukončiť, alebo predĺžiť existujúce kontrakty za špecifických podmienok,“ objasňuje Duška.

Okrem finančnej kondície firiem sa sprostredkovatelia operatívneho lízingu pozerajú aj na ďalšie ukazovatele. Medzi tie najdôležitejšie patrí to, či nejde o schránkovú firmu a kto ju v skutočnosti vlastní. „Ak je konečným užívateľom hodnôt ‚nastrčená osoba‘, máme pochybnosti presne také isté, ako keď o financovanie auta prostredníctvom operatívneho lízingu žiada schránková firma,“ vraví obchodný riaditeľ.

predaj áut, nové autá, Čítajte viac Autá sa predávajú menej. Pre koronakrízu klesá i záujem o operatívny lízing

Optimalizovanie daní môže byť problém

Pri posudzovaní operatívneho lízingu sa ďalej skúma aj to, či podnik realizuje zmysluplnú činnosť, či má funkčný web i uvedené reálne kontakty. „V našich obchodných klientoch musíme mať dôveru a musíme si byť istý, že budú vedieť hradiť svoje záväzky. Vnímame to až ako našu spoločenskú zodpovednosť nevystavovať spoločnosti, ktoré môžu mať v budúcnosti problémy so splácaním operatívneho lízingu, tomuto typu rizika. Komplikovanejšie sa preto častokrát operatívny lízing posudzuje pri lokálnych firmách,“ upozorňuje Duška.

Popularita operatívneho lízingu u nás narastá. Jeho benefity si čoraz viac uvedomujú aj malé a stredné firmy, pričom v porovnaní so štandardnými finančnými produktami sa plusy operatívneho lízingu ukazujú aj počas pandémie koronakrízy. Z pohľadu lízingových produktov je operatívny lízing jedným z najflexibil­nejších, preto je vhodný takmer do každej situácie a podmienok na trhu. Klientom poskytuje väčší rozsah služieb a zároveň aj viac možností pri zmene kontraktu.

„V čase krízy, ako je napríklad aj tá súčasná, si klienti vedia kontrakt vhodnejšie prispôsobiť aktuálnej situácií. Dopad krízy na ich podnikanie by tak v tomto prípade mohol byť menší,“ uzatvára Duška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #pandémia #operatívny lízing