Pol storočia na trhu. Coca-Cola oslavuje

Od momentu, keď z výrobnej linky priamo v Československu vyšla prvá fľaša nápoja Coca-Cola, uplynulo 50 rokov. Prvá fľaša pre zákazníkov s objemom 250 ml zišla z výrobnej linky v septembri 1971. Dostupný bol iba jediný variant, a to v sklenenej fľaši. Za desaťročia sa však veľa zmenilo. Spoločnosť dala prácu takmer desaťtisíc ľuďom v Česku a na Slovensku. Za posledných 15 rokov spoločnosť na daniach zaplatila 3 miliardy českých korún, teda 120 miliónov eur v Česku i na Slovensku spolu.

19.05.2021 18:00
coca cola Foto:
ílustračné foto.
debata

Z prieskumu agentúr STEM a FOCUS vyplýva, že takmer pätina obyvateľov Česka (18 %) a aj Slovenska (19 %) si nápoj Coca-Cola asociuje so silným životným momentom, ako sú oslavy alebo sviatky. V roku 2020 sa spoločnosti podarilo znížiť CO2 na liter vyrobeného nápoja až na 16,25 g, teda na polovicu oproti roku 2018. „Za každú našu predanú fľašu chceme do roku 2025 vyzbierať a recyklovať jednu fľašu či plechovku a tiež lokálne vyrábať minimálne 50 % našich obalov z recyklovaných surovín,“ hovorí Dan Timotin, CEO Coca-Cola HBC ČR/SR.

Coca-Cola je na trhu už 135 rokov a pôsobí v takmer 200 krajinách sveta. „V Česku a na Slovensku oslavuje úžasných 50 rokov. Je to pre nás mimoriadny míľnik a vážime si, že ho s nami Česi a Slováci oslávia,“ hovorí Natalia Stroe, CEO The Coca-Cola Company ČR/SR. Rovnako ako s nimi nápoje značky Coca-Cola oslavujú ich najvýnimočnejšie chvíle už po celé desaťročia, dodala.

„Závod, v ktorom sa nápoje Coca-Cola vyrábali, bol 22 rokov aj na Slovensku v obci Lúka, v okrese Nové Mesto nad Váhom. Dnes sa nápoje Coca-Cola pre Česko a Slovensko vyrábajú v závode v Prahe-Kyje. No bez zamestnancov by to nešlo. Zároveň nesmieme zabudnúť na našich zákazníkov a obchodných partnerov, bez ktorých by sa nám nepodarilo uspokojiť potreby všetkých spotrebiteľov,“ hovorí Timotin.

Nápoj Coca-Cola sa na území Československa prvýkrát objavil spolu so spojeneckým vojskom americkej armády v roku 1945. V roku 1968 sa preto začala komunikácia so zástupcami značky The Coca-Cola Company v Ríme a o rok neskôr národný podnik Fruta Brno odoslal do New Yorku návrh zmluvy, pričom pre svoju výrobu vybral konzerváreň v obci Modřice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #Coca-Cola