Počas prvých troch mesiacov tohto roka vzniklo na Slovensku najmenej firiem za posledných päť rokov

Počas prvých troch mesiacov tohto roka vzniklo na Slovensku 5 263 kapitálových spoločností. To je o 115 menej ako v prvom štvrťroku minulého roka a zároveň ide o najnižšie kvartálne číslo za posledných päť rokov. Ako ďalej vyplýva zo štatistík poradenskej firmy Dun & Bradstreet, tento rok narástol celkový počet akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzeným na našom trhu na 308 959. Aj napriek tomu, že počty nových firiem každoročne prevyšujú počty tých zaniknutých, medzikvartálne môžeme podľa nej o tomto roku hovoriť ako o najslabšom za posledné obdobia.

19.05.2021 10:40
podnikanie, práca, notebook, žena, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Podnikatelia sa musia vyrovnať s následkami pandemického roka, ktoré malo dopad na ekonomiku štátu i podnikateľov. Aj napriek tomu, že situácia na trhu stále nie je priaznivá a opatrenia sa postupne uvoľňujú, pokles v počte nových podnikov nebol taký dramatický,“ uviedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. Zároveň však dodala, že od úspešného predminulého roka krivka spadla o čosi viac. „V historicky najlepšom roku 2019 vzniklo počas prvých troch mesiacov na Slovensku dovedna 5 726 podnikov, čo je o 463 viac ako v súčasnosti. Predpokladáme, že istý čas potrvá, kým sa k týmto historicky dobrým číslam opäť vrátime,“ myslí si Štěpánová.

Podľa dát Dun & Bradstreet bolo do konca marca najviac spoločností založených v Bratislavskom kraji (1 387) a Nitrianskom kraji (675), najmenej zase v Trenčianskom kraji (376). Nové biznisy pritom najčastejšie vznikali v odboroch Ostatné podporné činnosti pre podnikanie (492), Univerzálne administratívne činnosti (437) a Ostatné poradenstvo v oblasti podnikania a riadenia (366).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #spoločnosť s ručením obmedzeným