Náhradu škody v prípade Arca Investments by mal zaplatiť štát, tvrdia advokáti

Advokátska kancelária Langmeier & Co. podáva insolvenčný návrh na spoločnosť Arca Investments na Slovensku. Reaguje tak okrem iného na uznesenie mestského súdu v Prahe z 11. mája 2021, ktorým bolo vyhlásené miestne konkurzné konanie s Arca Investments v Českej republike. Z tohto uznesenia vyplýva, že hlavné konanie by sa malo odohrávať na Slovensku.

18.05.2021 20:44
ruky, peniaze, euro, bankovky, platba Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Jan Langmeier sa spoločne so svojím tímom a po dohode s najväčším veriteľom, ktorého jeho kancelária zastupuje, rozhodol nečakať na ďalšie dianie v celej kauze a podať na súd v Bratislave návrh na konkurzné konanie s Arca Investments. „V Českej republike sa niektorí hráči v tejto kauze snažia zvrátiť uznesenia, že sa bude odohrávať len miestne konanie. Keďže ale nevidím túto snahu ako príliš nádejnú a navyše dlhodobo tvrdím, že Arca Investments je naozaj ako slovenská spoločnosť miestne príslušná práve u slovenských súdov, nebudeme už ďalej čakať,“ komentuje Langmeier aktuálne kroky svojej kancelárie.

peňaženka, peniaze, bankovky, euro Čítajte viac Poradcovia: V prípade Arca Capital môžu prísť o svoje peniaze aj obyčajní ľudia

Na Slovensku sa o úpadok Arca Investments zatiaľ pokúšal bývalý majiteľ a zakladateľ investičnej skupiny Arca Pavol Krúpa. Podľa dostupných správ ale so svojím návrhom na konkurz neuspel z formálnych dôvodov. Advokátska kancelária bude aj u slovenských súdov argumentovať právnym názorom, podľa ktorého je Arca Investments takzvanú čiernou bankou.

Arca vyberala peniaze od verejnosti, čo robila formou zmeniek a dlhopisov, a zároveň poskytovala úvery, ktoré smerovali dovnútra skupiny. Spĺňala tak definíciu bankovej inštitúcie bez toho, aby mala bankovú licenciu. „Stále si stojíme za tým, že dozorné orgány, predovšetkým na Slovensku, zanedbali v prípade Arca Investments dohľad nad finančným trhom,“ tvrdí Langmeier

Podľa jeho slov Národná banka Slovenska (NBS) nechala na svojom trhu vyrásť obrovskú holdingovú spoločnosť, ktorá sa úplne zjavne správala ako banka bez toho, aby ju NBS akokoľvek kontrolovala či regulovala. „Nad touto časťou celého príbehu, ktorý skončil najväčším podobným krachom v histórii samostatného Slovenska a samostatnej Českej republiky, jednoducho nemožno zatvárať oči,“ dodal Langmeier.

ruky, peniaze, euro, bankovky, oblek, počítanie Čítajte viac Ľudia majú posledný týždeň na to, aby nahlásili svoje pohľadávky v Arca Capital

Advokátska kancelária je podľa vlastných slov pripravená vymáhať neuspokojené pohľadávky svojich klientov práve od NBS. „O peniaze tu prišlo tisícky veriteľov, pohľadávky môžu podľa môjho hrubého odhadu dosahovať až 30 miliárd českých korún. Predstava, že sa z insolvenčného konania podarí uspokojiť napríklad 80 alebo dokonca 100 percent pohľadávok, ako na trhu rozhlasujú niektoré subjekty, je podľa mňa z ríše snov,“ tvrdí Langmeier.

Ako dodal, jeho kancelária je presvedčená, že štát, hlavne jeho dohľadové inštitúcie, by mali prijať zodpovednosť. Spôsob, akým Arca fungovala, nebol podľa Langmeiera dlhodobo udržateľný. Niekto jej ale umožnil, aby takto mohla fungovať, a ten niekto bol štát, uzavrel.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #veritelia #insolvencia #arca investments