Matovič sa vrátil z Pittsburghu. Čo vyrokoval?

Ekologickejšia výroba financovaná priamo oceliarmi, ale aj Európskou úniu, či už cez plán obnovy alebo ďalšie fondy. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa vrátil z amerického Pittsburghu, kde strávil dva dni rokovaniami s vedením U. S. Steel. Výsledkom má byť dohoda na tom, ako s pomocou eurofondov pretvoriť najväčšiu firmu na východnom Slovensku na ekologického lídra. Čo nakoniec rokovania priniesli?

14.05.2021 15:46 , aktualizované: 16:21
Igor Matovič, Foto: ,
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) po návrate z Pittsburgu.
debata (104)

„Na stretnutie sme šli s tým, že chceme pomôcť U. S. Steel Košice pri dekarbonizácii výroby ocele,“ povedal Matovič na tlačovej konferencii po návrate zo Spojených štátov. Problémom je totiž fakt, že U.S Steel, ako aj ďalšie priemyselné fabriky vypúšťajú do ovzdušia až 41% všetkých emisií skleníkových plynov vyprodukovaných na Slovensku. Podľa tlačovej správy ministerstva financií ide o najvyšší podiel v rámci členských štátov. Ak však chceme splniť ambiciózne ciele Európskej únie – znížiť do roku 2030 emisie o 55 % oproti roku 1990 – nemáme inú možnosť ako zmodernizovať zastarané technológie.

Video

To však nie je zadarmo. V prípade U.S. Steel by šlo o výmenu dvoch vysokých pecí, ktoré v súčasnosti fungujú na uhlie, za elektrické oblúkové pece a tiež príslušných liniek. Podľa ministra financií ide o investíciu vo výške 1,5 miliardy eur, ktorá by uniknuté emisie eliminovala až o 80%. „Výmenou by došlo k zníženiu emisií o 6 miliónov ton. Na každého obyvateľa tak dôjde k zníženiu o 1,2 tony,“ dodal Matovič. U.S. Steel však takúto zmenu sám neutiahne.

„Jediná mimoamerická aktivita U.S. Steel je práve v Košiciach a preto je na mieste otázka, či sa majú ďalej realizovať v rámci Ameriky alebo ostať prítomní aj v rámci Európskej únie,“ dodal štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek, ktorý sa rokovaní takisto zúčastnil.

Dopomôcť k zvládnutiu situácie by podľa Matoviča mali európske zdroje, ktorými Slovensko disponuje. Len z plánu obnovy je smerom k dekarbonizácii vyčlenených 363 miliónov eur. K dispozícii máme však aj financie z Fondu spravodlivej transformácie, ako aj z Modernizačného fondu. Koľko konkrétne by dcérska spoločnosť v Košiciach mala dostať, zatiaľ Matovič konkretizovať nechcel. Isté však je, že zo strany štátu je vôľa pomôcť. „Slovensko sme prezentovali ako dlhoročného partnera, ktorý je pripravený na ekologické výzvy a má nástroje, či už vo forme plánu obnovy alebo ďalších, ktorými môžeme spoločne zvládnuť výzvy dekarbonizácie,“ dodal. Okrem neho sa rokovaní zúčastnila aj riaditeľka sekcie plánu obnovy Lívia Vašáková a zástupca Útvaru hodnoty za peniaze Juraj Mach.

Nie každý bol však cestou šéfa rezortu financií nadšený. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa v relácii Braňa Závodského v rádiu Expres vyjadril, že to považuje za chybu. „K tomu sa nechcem vyjadrovať, preto lebo ja považujem tú cestu za chybnú… v tejto fáze riešenia plánu obnovy, ale nechcem sa k tomu teraz takto verejne viac vyjadrovať," povedal Sulík.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #U.S. Steel Košice #Lívia Vašáková