Gastropodnikatelia chcú rokovať s Matovičom. Nižšiu DPH už podporil Kollár i Sulík

Novovzniknutá Aliancia Slovenskej Gastronómie (ASG) tvrdí, že z politických kruhov otvorene podporujú zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) pre ich sektor predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Pozvánku na rokovanie už poslali aj premiérovi a ministrovi financií. ASG o tom informovala v tlačovej správe.

13.05.2021 11:36
Liverpool / Reštaurácia / Foto: ,
Ľudia na terase jednej z reštaurácií v meste Liverpool po uvoľnení protiepidemických opatrení.
debata (1)

Zástupcom podnikateľov z gastra sa podľa ich slov darí argumentami meniť optiku vnímania tejto otázky aj u tých, ktorí neboli doteraz o tomto kroku presvedčení. „Zníženie DPH pre gastro vnímame ako veľmi dôležitý a kľúčový nástroj pre odškodnenie podnikateľov v jednom z pandémiou najviac postihnutých odvetví, ako podporu tým poctivým, ktorí platenie DPH neobchádzajú,“ hovorí Viliam Pavlovský, prezident ASG. Zníženie DPH podľa jeho slov zabráni krachu väčšieho počtu prevádzok a prepúšťaniu.

reštaurácie, gastro, terasa, Čítajte viac Terasy gastrosektoru nepomôžu. Reštaurácie zachráni len viac hostí

Zníženie DPH má podporu

Okrem toho by mohla nižšia sadzba podľa Pavlovského naštartovať biznis do budúcna a podporiť tých, ktorí budú naďalej fungovať a zamestnávať ľudí. „Vnímame to aj ako kompenzáciu absencie gastro sektora v pláne obnovy,” dodal. Aliancia verí, že sa čo najskôr stretne aj s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO) a predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽaNO). „Pozvánku na stretnutie majú na stole,“ napísala ASG v stanovisku.

Nižšiu DPH podľa ASG už podporil aj poslanec Igor Kašper (Sme rodina) a rezort dopravy, ktorému patrí oblasť cestovného ruchu a s ktorými je naplánované podpísanie spoločného memoranda s ASG. Podporu majú aj od viacerých mimoparlamentných a opozičných politických strán. K podpore gastro sektora znížením DPH či všeobecne zásadným ekonomickými stimulmi sa prikláňajú aj ekonomickí experti, či predstavitelia profesijných združení.

Podľa ASG sú to napríklad Hegerova poradkyňa Renáta Blahová, Ján Tóth, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, Peter Goliáš, riaditeľ INEKO, Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Vladimír Sirotka, prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov, Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu či Zuzana Dúžeková, riaditeľka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

žena, práca, papier, sústredenie, čítanie Čítajte viac Pracovný trh sa vyvíja pozitívne. V apríli zaznamenala Profesia viac ako 23-tisíc pracovných ponúk

Nižšia len dočasne

ASG navrhuje zníženie DPH pre gastro na päť percent dočasne aspoň na obdobie jedného roka a následne dlhodobo aspoň na desať percent. „Zníženie DPH pre gastro je možné schváliť v skrátenom legislatívnom konaní nakoľko sa jedná o úpravu v záujme priamej pomoci pandémiou významne postihnutému sektoru, ktorý je už takmer sedem mesiacov zatvorený,” píše ASG v stanovisku.

Podľa nich na rozdiel od iných schém pomoci, toto opatrenie nevyžaduje zdĺhavé schvaľovanie a pracovné nasadenie štátnych zamestnancov a s tým spojené ďalšie náklady štátu. V prípade zrýchleného schválenia zníženej DPH na gastro na prebiehajúcej alebo na budúcej schôdzi parlamentu by bolo možné, aby sa znížená DPH zaviedla už od tretieho kvartálu, teda od 1. júla tohto roka.

Aliancia upozorňuje aj na fakt, že zníženie DPH pre gastro je súčasťou programového vyhlásenia vlády a že k nej pristúpili takmer všetky ostatné krajiny Európskej únie. Doterajšie schémy pomoci sú tiež podľa nich často oneskorené, nedostatočné, meškajúce, diskriminačné, administratívne náročné a navyše množstvo prevádzok prepadlo sitom pomoci napriek tomu, že fungovali poctivo. Preto práve zníženie DPH pre gastro považuje ASG za riešenie.

sampus, prosecco, prípitok Čítajte viac Majitelia predajne: Pandémiu sme prežili len vďaka verným zákazníkom. Druhá vlna bola ťažšia

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #Kollár #Richard Sulík #Igor Matovič #gastro