Mobilný operátor Orange spustil prvú vysokorýchlostnú 5G sieť na Slovensku

Mobilný operátor Orange Slovensko spustil reálnu vysokorýchlostnú 5G sieť na Slovensku. Zatiaľ je dostupná pre obyvateľov bratislavskej mestskej časti Petržalka a obyvateľov vybranej časti Banskej Bystrice. Ako informovala hovorkyňa Orange Slovensko Alexandra Piskunová, príchod 5G siete je úspešným zavŕšením rozsiahlej trojročnej investície do modernizácie mobilnej siete vo výške 144 miliónov eur. Ako podotkol generálny riaditeľ Orange Slovensko Federico Colom, vysokorýchlostná 5G sieť prináša extrémne vysoké prenosové rýchlosti a nízku odozvu.

12.05.2021 11:47
5G Foto:
Sieťe 5G prinesú oproti 3G a 4G sieťam oveľa vyššie rýchlosti a rýchlejšiu odozvu.
debata

Vo vysokorýchlostnej 5G sieti na Slovensku môžu zákazníci využívať dátové prenosy podľa podporovaného štandardu s maximálnou teoretickou rýchlosťou až 1 300 Mbit/s pri sťahovaní a 130 Mbit/s pri odosielaní súborov. Vysoké rýchlosti dosahuje sieť vďaka samostatnému frekvenčnému pásmu, ktoré funguje oddelene od sietí 4G a 4G+ a ako nadstavbu na ne využíva technologický štandard piatej generácie.

5G sieť využíva podľa Orange podobné vlnové dĺžky a podlieha rovnako prísnym predpisom ako predchádzajúce generácie mobilných sietí (2G, 3G a 4G). Pri ich implementácii a nasadzovaní Orange striktne dodržiava všetky existujúce štandardy a predpisy. 5G sieť je podľa spoločnosti aj energeticky účinnejšia ako predchádzajúce technológie, pokiaľ ide o spotrebu energie aj využitie spektra. 5G antény spotrebúvajú polovicu energie ako 4G antény na prenesený GB, do roku 2025 to bude až 10-krát menej spotrebovanej energie, pričom zvládnu až desaťnásobnú prevádzku.

Orange je telekomunikačným operátorom so 142-tisíc zamestnancami na celom svete. V roku 2020 dosiahla skupina výnosy na úrovni 42,3 miliardy eur. K 31. decembru 2020 evidovala vyše 259 miliónov zákazníkov v 26 krajinách, z čoho 214 miliónov tvoria zákazníci mobilných služieb a 22 miliónov užívatelia pevného širokopásmového internetu. Orange Slovensko k 31. marcu 2021 evidoval vyše 2,5 milióna zákazníkov v mobilnej sieti, 263-tisíc zákazníkov pevného internetu a 141-tisíc digitálnej televízie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Orange #5G sieť