NBS dala pokuty investičnej skupine. Pri predaji dlhopisov nedodržala zákon

Národná banka Slovenska (NBS) udelila celkovo štyri pokuty dvom eseročkám investičnej skupiny Proxenta. Dokopy tak budú musieť zaplatiť 20-tisíc eur.

12.05.2021 12:06
NBS,narodna banka,mytna ul. Foto: ,
Centrála Národnej banky Slovenska v Bratislave.
debata

Podľa rozhodnutia a hovorcu NBS Petra Majera dostali spoločnosti skupiny Proxenta pokutu za to, že verejne ponúkali dlhopisy, pričom predtým nezverejnili schválený prospekt cenného papiera. Rozhodnutia o uložení sankcie už podľa Majera nadobudli právoplatnosť v apríli tohto roka.

Finančná skupina sa voči sankciám od centrálnej banky už nemôže odvolať. „Napriek tomu, že sme sa nestotožnili s výhradami regulátora, rozhodli sme sa ich akceptovať a uhradiť,” povedal pre denník Pravda hovorca Proxenta Group Ľubo Šulko.

Komunálna poisťovňa Čítajte viac Ľudia si na účet vkladali aj 100-tisíc eur. Poisťovňa to nenahlásila a dostala pokutu

Tri konania

Regulátor riešil celkovo tri samostatné konania. V dvoch prípadoch išlo o eseročky Proxenta Private Equity a Proxenta Invest. Prvej z nich chýbal prospekt pri ponúkaných dlhopisoch od 4. januára do 26. septembra 2018. Druhá eseročka zase ponúkala dva druhy dlhopisov bez informácií od konca októbra a novembra 2018 najmenej do 15. mája 2019. Každá z nich dostala pokutu 5000 eur.

Tretie konanie sa týkalo oboch firiem súčasne. Každá musí v tomto prípade zaplatiť tiež po 5000 eur. Prospekt podľa regulátora chýbal pri verejnej ponuke dlhopisov v období najneskôr od 11. decembra 2019.

V čom pochybili?

Takzvaný prospekt k cenným papierom vyžaduje slovenská legislatíva. Zároveň musí byť vždy schválený regulačným úradom, v tomto prípade NBS. Musí obsahovať všetky dôležité informácie o ponúkanom cennom papieri. Potenciálnym investorom tiež poskytuje informácie o vydavateľovi cenného papiera.

Keď ich má investor k dispozícii, môže sa o kúpe lepšie rozhodovať. „Vítame, že dohľad v segmente korporátnych dlhopisov sa posilní a tiež to, že NBS apeluje na zodpovednosť a akcentuje to, že kvalifikované investičné rozhodnutie si vyžaduje určitú mieru finančnej gramotnosti,” povedal Šulko.

Ako tvrdí hovorca investičnej skupiny, veľká časť jej aktivít smeruje práve do zvyšovania finančnej a investičnej gramotnosti súčasných a budúcich klientov. Predaj korporátnych dlhopisov sa musí diať výhradne cez obchodníkov s cennými papiermi, dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #cenné papiere