Investovanie je in. Ľudí presvedčila hlavne pandémia

Etablované finančné inštitúcie hlásia rastúci záujem ľudí o pravidelné investovanie. „Ľudia sa začali zamýšľať nad efektívnym zhodnotením svojich úspor a zodpovednou prípravou na neistú budúcnosť,“ tvrdí Michal Ďuriš zo sprostredkovateľskej spoločnosti Umbrella Group. Spoločnosť pocítila záujem ľudí o investovanie na dvojcifernom raste tržieb v investičnom sektore v uplynulom roku.

11.05.2021 12:04
dom, peniaze, mince, bankovky, euro, financie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Investovanie na Slovensku však nemá dlhú tradíciu. Ak ľudia investujú, tak najmä do nehnuteľností alebo nechávajú peniaze na sporiacom účte. Rastie však počet ľudí, ktorí sa zaujímajú o investičné produkty. Ako by mali postupovať v začiatkoch?

„Najjednoduchšia cesta pre klienta, ktorý nemá skúsenosti s investovaním, je začať pravidelne investovať hoci aj malé sumy, napríklad sto alebo hoci aj dvadsať eur mesačne, a investovať dlhodobo,“ vysvetľuje Ďuriš. Tento spôsob investovania, napríklad do akcií, profituje z javu, ktorý ekonómovia volajú „cost average effect“. Je to vlastne rozloženie rizika v čase.

Pravidelnosť a disciplína

Pravidelné mesačné nákupy – v tomto prípade akcií – sú totiž odolné voči výkyvom trhu: klient nakupuje v časoch, keď sú ceny vysoko, ale aj v časoch, keď sú nízko. V súčte napokon získa z celkového pozitívneho vývoja trhu, ktorý sa pri obdobiach dlhších ako desať rokov v doterajšej histórii takmer vždy dostavil.

Naopak, pri jednorazovom nákupe za vyššiu sumu, napríklad za 10-tisíc eur, klient riskuje, že nakúpil práve v čase, keď bola cena akcií najvyššie. „Dôležitý je investičný horizont klienta, teda aké dlhé časové obdobie chce zhodnocovať svoje peniaze,“ vysvetľuje Ďuriš.

Štatistiky z vývoja akciových trhov hovoria, že s časom rastie pravdepodobnosť vyššieho výnosu investície a klesá riziko straty. Odborníci sa bežne stretávajú s ľuďmi, ktorí uložia peniaze napríklad na termínovaný vklad na dva roky, následne produkt predĺžia na ďalšie dva roky a toto opakujú aj desať rokov. Ak by od začiatku investovali na celých desať rokov bez prerušovania, výnos by mohol byť násobne vyšší ako pri termínovom vklade.

Pri akomkoľvek horizonte zhodnocovania investície môže byť ďalším problémom disciplína. Ak totiž trh prepadne, klient môže spanikáriť a bude chcieť okamžite vybrať svoje úspory v obave z ďalšieho prepadu. Zväčša však ide o ten najmenej vhodný čas – ceny sú dole a oplatí sa nakupovať a čakať na upokojenie trhu.

„Keď trh padol vlani v marci 2020 v dôsledku príchodu pandémie a situácia bola neprehľadná, niektorí klienti sa zľakli a chceli svoje investície vyberať. Po krátkom čase si trh uvedomil, že bude vakcína, skvele sa darí IT sektoru, výrobcom elektroniky, dezinfekcie, farmafirmám a iným segmentom. Zarobili tí, ktorí v tom čase lacno nakupovali. Preto treba byť disciplinovaný,“ uzavrel Ďuriš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #investovanie #koronavírus