Obchodníci: Tvrdenia pekárov sú nepravdivé a značne zavádzajúce

Tvrdenia pekárov sú nepravdivé a značne zavádzajúce. Uviedol to Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) v reakcii na vyjadrenia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

10.05.2021 17:46
obchod, potraviny, nákup, jedlo Foto:
Trvanlivé potraviny budú môcť obchodníci od nového roka darovať charite aj po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti.
debata

„Nerozumieme, prečo sa uchyľujú k takýmto vyjadreniam, ktoré sú ľahko preukázateľné ako nepravdivé. Protiprávne sú totiž súčasné znenia niektorých neprimeraných podmienok, ktoré vláda, alebo pán poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina), chcú v pozmeňovacom návrhu zmeniť. Ich protiprávnosť konštatovala aj Európska komisia, ktorá už požiadala Slovensko o zmenu,“ priblížil Krajčovič.

V prípade splatnosti kúpnej ceny za tovar obchodníci podľa Krajčoviča navrhovali preklopiť do slovenského právneho poriadku presné znenie z európskej smernice. Tým by sa štandardizovala legislatíva v rámci Slovenska a odstránil tzv. goldplating, keďže súčasné znenie, presadené za éry Gabriely Matečnej (SNS), je nevykonateľná šikana.

nákupný regál, rožky, pečivo Čítajte viac Pekári: Kvôli zmene zákona si na splatenie nákladov budeme musieť brať pôžičky

„Platia snáď pekári svojim dodávateľom múky a iných surovín bez faktúry? Určite nie, preto nerozumieme, prečo by mali obchodníci platiť dodávateľom bez doručenej faktúry. Ak predsa niekto niečo predáva, tak by mal vydať aj daňový doklad. Tak to platí v každom odvetví, iba pekári to nechcú akceptovať a nerozumieme, aké pohnútky ich k tomu vedú, prečo majú problém s vydávaním daňových dokladov pri predaji pekárskych výrobkov. Pekári týmto chcú tlačiť obchodníkov do porušovania daňových zákonov, čo je neprípustné,“ zdôraznil.

Navyše boli to podľa Krajčoviča práve výrobcovia potravín, ktorí navrhli znenie ustanovenia o splatnosti kúpnej ceny za tovar, ktoré sa nachádza v pozmeňovacom návrhu. Tento návrh obchodníci akceptovali a prišlo tak k dohode v celej potravinovej vertikále. Krajčovič dodal, že Slovensko má približne 45 neprimeraných podmienok v zákone, v rámci smernice EÚ ich je len 8. Slovensko je rekordérom regulácie v rámci celej EÚ.

„Preto podporujeme navrhnuté zmeny, ktoré v podstate zrušia iba tie neprimerané podmienky, ktoré sú buď nevykonateľné, ako platba bez doručenej faktúry alebo sú v rozpore s európskym právom a žiada ich zrušiť Európska komisia. Aj po tejto zmene bude Slovensko naďalej rekordérom v EÚ v počte neprimeraných obchodných podmienok,“ dodal Krajčovič.

debata chyba
Viac na túto tému: #novela zákona #pekári #SAMO