Predáva sa najstaršia whisky na svete. Môže na alkohole zbohatnúť ktokoľvek?

Fľaša alkoholu za viac ako 33-tisíc eur? Do dražby smeruje whisky, ktorej vek sa odhaduje na viac ako 200 rokov.

10.05.2021 15:57
cigara, cigareta, drinh, fajčenie, alkohol,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dražbu fľaše Old Ingledew Whiskey dostala na starosti spoločnosť Skinner, ktorá jej cenu odhaduje na 20– až 40-tisíc amerických dolárov, informoval o tom spravodajský portál CNN. V prepočte tak maximálna cena môže dosiahnuť vyše 33-tisíc eur. Whisky bola vyrobená v LaGrange v americkom štáte Georgia. Zaujímavosťou je, že vzácny kúsok by mohol pochádzať z doby americkej vojny za nezávislosť v rokoch 1775 až 1783. Presný dátum výroby sa ale nepodarilo zistiť.

Expert spoločnosti Skinner na cenný alkohol Joseph Hyman tvrdí, že táto whisky sa považuje za „poslednú z troch fliaš zo zbierky, ktorú finančník John Pierpont Morgan v 40. rokoch 20. storočia daroval washingtonskej mocenskej elite“. Napriek vysokému veku však ani zďaleka nejde o najdrahšiu whisky na svete. Rekord v cene drží fľaša 60-ročnej whisky značky Macallan Fine & Rare, ktorá sa predala za 1,9 milióna dolárov.

výplata, dávanie, peniaze, euro, bankovky Čítajte viac Zostáva vám 100 eur z výplaty? Experti radia, kam ich vložiť, aby zarobili

Môže alkohol zarobiť?

Aukcie ako táto potvrdzujú, že alkohol môže byť výnosnou investíciou. Podľa portálu WhiskyInvestDirect mali investori v rokoch 2011 až 2016 priemerné výnosy zo superprémiových značiek spiritov okolo 11,6 percenta ročne. Tak ako pri umení je však problém v tom, že nie je ľahké ho následne predať. Bežné akcie či podiely vo fondoch sa dokážu predať v priebehu minút či hodín. Predaj cenného alkoholu niekedy trvá aj celé mesiace.

Zhodnotenie pri niektorých vzácnejších druhoch alkoholu môže ročne dosiahnuť aj niekoľko desiatok percent. V tom horšom prípade sa na taký výnos čaká roky. Niektorí odborníci zase hovoria, že vzácne alkoholy majú priemerný výnos 15 percent ročne. Pre porovnanie, pri investovaní napríklad do podielových fondov je priemerný ročný výnos zhruba štyri až šesť percent.

Ako pri bežných investíciách, aj pri cennom alkohole existujú tiež odporúčania – napríklad investovať do limitovaných edícií. Podľa finančného analytika z OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika ale aj s istými znalosťami o alkohole ide o investíciu s vysokým rizikom. Pri klasickom investovaní je pritom výnos o niečo reálnejší, a to hlavne pri pravidelnom investovaní počas piatich rokov.

Nie je to pre každého

Napriek tomu, že v súčasnosti je možné investovať do čohokoľvek, cenný alkohol či umenie nie sú pre každého. „Časť ľudí na Slovensku si investovanie mýli s obchodovaním a hazardným stávkovaním. Vidím to pri vysokom záujme o nákup kryptomien, ktorý živí vidina rýchleho zbohatnutia, alebo pri hľadaní alternatívnych investícií ako napríklad vzácneho alkoholu,“ tvrdí finančný analytik.

peniaze, euro, bankovky, mince, kalkulačka Čítajte viac Do čoho investovať našetrených 1000 eur, aby čo najviac zarobili? Radia experti

Pri atypických investíciách však platí pravidlo, že človek by nemal investovať do niečoho, v čom sa nevyzná a čomu nerozumie. Vzácny alkohol je totiž z pohľadu investície podobný umeniu. „Nie je podstatné, aké máte osobné preferencie a čo sa vám páči, ale musíte sa vyznať v tom, čo robí alkohol kvalitným a trvanlivým a ktoré značky a ročníky sa reálne vekom zhodnocujú. A to dokážu len odborníci,“ vysvetľuje Búlik.

Ďalšou výzvou je starostlivosť o alkohol. Nestačí ho len kúpiť a postaviť do špajze, musí mať správnu polohu, teplotu či svetelné podmienky. V opačnom prípade sa môže znehodnotiť. Keďže cenné sú skutočne len rarity, vstupná investícia aj za jednu fľašu je spravidla vysoká. „Tento druh investície to vyhradzuje skôr pre majetnejších investorov ako doplnok ich investičnej stratégie,“ dodal analytik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #investícia roka #alkohol #investovanie #whisky