Pekári: Kvôli zmene zákona si na splatenie nákladov budeme musieť brať pôžičky

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) dnes otvoreným listom vyzval poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR), aby nelegalizovali protizákonné praktiky obchodníkov. Ten bude prerokovávať NR SR už tento týždeň. Pre sektor zamestnávajúci až tretinu ľudí z celého potravinárstva na Slovensku, by mali navrhované zmeny zákona katastrofálne následky.

10.05.2021 09:30 , aktualizované: 15:15
nákupný regál, rožky, pečivo Foto:
Koronavírus spôsobil nákupnú hystériu. Chýbajúci tovar je len krátkodobým výpadkom.
debata (3)

„Navrhované zmeny zákona o neprimeraných podmienkach znamenajú, že výrobcovia potravín, po pandemickom roku hlboko v červených číslach, by začali na pokyn poslancov NR SR poskytovať bezúročné úvery obchodným reťazcom,“ uvádza v liste poslancom SZPCC. Obchodné reťazce podľa pekárov pritom za minulý rok dosiahli viac ako 60-tný nárast tržieb a historicky sú na rekordných číslach. Za dodaný tovar by totiž pre predĺženie splatnosti faktúr dostali potravinári zaplatené o desiatky dní neskôr.

celiakia, pečivo, chlieb, pekárenské výrobky, žena Čítajte viac Rožok atakuje 10 centov

Na splatenie výrobných nákladov by si tak pekári museli požičiavať z bánk. Novela a predložený pozmeňovací návrh Jaroslava Karahutu zo Sme Rodina totiž napríklad predlžuje lehotu splatnosti pekárov o polovicu z 15 na viac ako 30 dní. Pre ostatných výrobcov potravín navrhuje zmeniť to, že splatnosť nebude počítaná od momentu dodania tovaru, ale až odo dňa doručenia faktúry. Vládna novela aj pozmeňovací návrh Sme Rodina podľa SZPCC legalizujú viaceré protizákonné neprimerané podmienky v obchode s potravinami.

„Pýtame sa, prečo by mali domáci zákonodarcovia legalizovať protiprávne obchodné praktiky? V koho záujme by takéto konanie bolo? Rozhodne nie v záujme slovenských spotrebiteľov, ani slovenských výrobcov potravín, ani v záujme zvýšenia potravinovej sebestačnosti Slovenska. V prospech koho záujmov by takto mali poslanci tento zákona meniť?,“ pýtajú sa slovenskí pekári, cukrári a cestovinári v liste poslancom.

SZPCC preto v mene viac ako 12-tisíc zamestnancov a živnostníkov z celého Slovenska žiadajú poslancov, aby prijali len zmeny, ktoré vyžaduje aktualizácia európskej smernice. „Nerušte žiadne zakázané nekalé a nelegálne praktiky v novele zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Európska komisia a ministerstvo potrebujú iba transponovať aktualizáciu smernice EK. Dámy poslankyne a páni poslanci, prosíme Vás nerobte nadprácu v neprospech Slovenska a slovenských výrobcov potravín,“ vyzýva SZPCC.

PKS: Nepoznáme podstatné ustanovenia

Potravinárska komora Slovenska (PKS) je znepokojená zo súčasnej situácie v súvislosti so schvaľovaním novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Dva dni pred termínom prerokovania novely v druhom čítaní tak potravinári nepoznajú znenie podstatných ustanovení. Od začatia legislatívneho procesu pritom vyzývala, aby poslanci nepoľavovali v ochrane dodávateľov potravín pred nekalými praktikami zo strany obchodných reťazcov.

V súčasnej dobe je v rámci legislatívneho konania v Národnej rade Slovenskej republiky prerokovávaný zásadný právny predpis z pohľadu dodávateľsko-odberateľských vzťahov v potravinách – novela zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Jeho prerokovanie v druhom a treťom čítaní je naplánované na stredu 12. mája o 14:00 hod. Dva dni pred schválením zákona však potravinári nepoznajú výsledné znenie najdôležitejších ustanovení.

„Musíme skonštatovať, že ani po štyroch pracovných rokovaniach nedošlo ku zblíženiu rozdielnych stanovísk dodávateľov a odberateľov k zásadným otázkam, ako sú splatnosti faktúr, logistický bonus či predajné akcie. Potravinári v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch stále ťahajú za kratší koniec a akékoľvek úľavy v prospech obchodu túto situáciu ešte zhoršia,“ uvádza Daniel Poturnay, prezident PKS. Tržby obchodných reťazcov stále rastú, čo naznačuje, že sú schopní pretaviť si zvýšené náklady do spotrebiteľských ci­en.

Náklady však rastú aj dodávateľom, a to nielen v súvislosti s pandémiou, ale aj v dôsledku rastu ceny surovín, obalových materiálov a nákladov na recykláciu, pričom akceptácia zvýšenia cien zo strany obchodných reťazcov je skoro nemožná. V takejto zložitej situácií je preto pre potravinárov nepredstaviteľné, aby zákonodarcovia vyšli v ústrety obchodu a poľavili v ochrane dodávateľov. Potravinári upozorňujú na štyri sporné ustanovenia, a to je predĺženie splatnosti faktúr, zákaz predaja potravín pod nákupnú cenu, logistický bonus či ponechanie povinnosti vyúčtovania predajných akcií.

Potravinári zároveň vyzývajú poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby sa pozmeňujúcimi návrhmi nemenili ustanovenia ohľadom kontrolného procesu neprimeraných podmienok, ktoré výrazným spôsobom sťažia odhaľovanie a postihovanie takéhoto konania zo strany Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „PKS vyzýva poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby nepodporili také pozmeňujúce návrhy, ktoré znížia ochranu dodávateľov pred nekalými praktikami zo strany obchodu.

Je pre nás neprípustné, aby podmienky pozmeňujúcich návrhov diktovali tí, proti konaniu ktorých bol zákon prijatý na ochranu zmluvných strán so slabšou vyjednávacou pozíciou,“ uzatvára Daniel Poturnay.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #list #novela zákona #pekári #faktúry