Lepší výber DPH podľa Matoviča? Podnikatelia budú ukazovať bankové účty

Viac transparentnosti, menej rizika. Ministerstvo financií chce novelou daňového poriadku upraviť aj zákon o dani z pridanej hodnoty (DPH).

12.05.2021 06:00
Igor Matovič Foto:
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačového brífingu k ruskej vakcíne Sputnik V, 15. apríla 2021
debata (14)

Návrh je už v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Nové opatrenia majú zlepšiť najmä výber DPH, ale i znížiť riziko, ktorému sú podnikatelia vystavení pri takzvanom ručení za daň. Hlavnou zmenou bude povinnosť pre platiteľov tejto dane nahlasovať finančnému riaditeľstvu čísla bankových účtov.

Podnikatelia v postavení odberateľov si tak priamo na webovej stránke finančného riaditeľstva budú môcť skontrolovať, či bankový účet na faktúre je skutočne od ich dodávateľa a finančná správa o ňom vie. Práve táto zmena sa najviac pozdáva firmám. „Očakávame, že plánované zmeny posunú podnikateľské prostredie pozitívnym smerom,“ tlmočí postoj Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení jej hovorkyňa Miriam Filová.

Matovič-Žežulka Čítajte viac Matovič ide na dane cez odmenu a trest. Mená špekulantov chce zverejňovať

Rezort ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) chce v novele predovšetkým rozširovať pravidlá pri ručení za daň. V praxi môžu daniari podnikateľa v postavení odberateľa žiadať, aby DPH zaplatil za dodávateľa, ktorý to pri ich vzájomnom obchode neurobil. Po novom sa tomu môžu podnikatelia vyhnúť aj tým, že si bankový účet dodávateľa overia. Každý platiteľ DPH totiž bude musieť oznámiť všetky bankové účty, ktoré používa na podnikanie.

Menej rizika

Ako vysvetlil prezident Finančnej správy Jiří Žežulka, v súčasnosti je problém v tom, že o dodávateľoch toho daniari veľa povedať nemôžu. Sú totiž viazaní daňovým tajomstvom. Vďaka novele sa riziku ručenia za daň bude môcť odberateľ vyhnúť priamo pri úhrade faktúry. Samotnú daň totiž pošle priamo na účet dodávateľa vedený finančnou správou a základ dane môže poslať aj na taký, ktorý v registri účtov nie je. V praxi tak DPH poputuje priamo štátu.

Daňová poradkyňa Mária Sameková tvrdí, že ide o ďalší nástroj v boji proti daňovým podvodom. Nahlásiť účet daniarom sa pritom podľa jej slov oplatí aj dodávateľom. „Ak si dodávateľ riadne splní svoju povinnosť a potom v prípade, že by uhradil správcovi dane DPH aj odberateľ na jeho osobný účet daňovníka, aby sa zbavil ručenia, vznikne dodávateľovi preplatok na dani,“ vysvetľuje príklad Sameková. Bude preto podľa nej v záujme každého dodávateľa oznámiť všetky účty.

Roman Mikulec Čítajte viac Mikulec ukázal, ako bude vyzerať register účtov. Zostatky kontrolovať nechce

Chaos s DPH?

Portál finančnej správy bude mať pritom aj rozhranie, na ktoré sa budú môcť pripojiť podnikateľské účtovné systémy. Prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík ale upozorňuje, že vo firmách môže vzniknúť neporiadok. „Nebude jednoduché nastaviť procesy tak, aby sme sa vyhli duplicitám, chaosu a účtovníci vedeli, kedy nebola DPH zaplatená firme, ale priamo daňovému úradu a dávali do DPH priznaní správne čísla,“ vysvetľuje situáciu, ktorú môže priniesť prax.

Ak chce štát takýmto spôsobom znížiť riziká pri platení DPH, mal by podľa jeho slov zároveň s novou administratívnou povinnosťou navrhnúť aj odbúranie inej byrokracie. Solík tiež dodal, že podľa návrhu sa budú účty nahlasovať v novembri tohto roka v priebehu 15 dní. „Budú na tento nápor pripravené IT systémy lepšie ako v minulosti?“ uzavrel hodnotenie návrhu otázkou Solík.

mikulec matovič Čítajte viac Ako bude štát ľuďom kontrolovať bankové účty? Zostatky nakoniec vidieť nechce

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #DPH #podnikatelia #daň z pridanej hodnoty #Igor Matovič