Heger: Na sobotnom summite budem apelovať aj na podporu podnikov

Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) bude na sobotnom summite lídrov členských štátov Európskej únie (EÚ) v portugalskom Porte apelovať aj na podporu malých, stredných ale i sociálnych podnikov. Uviedol to pre novinárov pri príchode na stretnutie lídrov.

08.05.2021 11:30
debata

„Treba si uvedomiť, že z hľadiska sociálnych tém je každá krajina na inej štartovacej línii a Slovensko kladie dôraz na dve oblasti. Jednou je energetická chudoba hlavne v kontexte vysokých ambícií z hľadiska uhlíkovej neutrality a druhou je zapojenie malých a stredných podnikov, ale aj vrátane sociálnych podnikov ako chrbtovej kosti našich ekonomík,“ vysvetlil slovenský premiér v úvode sobotného rokovacieho dňa portského summitu.

Eduard Heger Čítajte viac Heger musí zasiahnuť, inak Slovensko zabrzdí vlastný rozvoj, varujú inovátori

Ako poznamenal, na podporu podnikov kladie Slovensko dôraz preto, lebo ak chcú krajiny zvládnuť „postcovidovú“ fázu, tak potrebujú mať nastavené podmienky tak, aby sa nezabúdalo na tieto podniky a vytvorilo sa im priaznivé podnikateľské prostredie. Stanovisko Slovenska, ktoré bude premiér lídrom tlmočiť, je také, že malé a stredné podniky by mali byť v dostatočnej miere zapojené do podporných programov, pretože práve v týchto podnikoch je pestrosť, a to treba zohľadniť.

Túto problematiku sa Slovensku podarilo dostať aj do spoločnej deklarácie. Na margo riešenia energetickej chudoby premiér uviedol, že v tomto momente ide o rámce a princípy, a preto túto tému aj prináša na stôl v rámci diskusií. „Samozrejme, od toho sa potom odvíjajú aj ďalšie politiky,“ podotkol Heger. Témou dnešného stretnutia lídrov členských krajín sú aj vzťahy medzi EÚ a Indiou.

Slovensko chce voči Indii vyjadriť solidaritu, ale nemá s ňou až tak blízke vzťahy. Bude sa preto len podieľať na spoločnom postupe s EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #podnikanie #summit #Eduard Heger