Ľudia majú posledný týždeň na to, aby nahlásili svoje pohľadávky v Arca Capital

Súd na Slovensku začiatkom apríla tohto roka povolil reštrukturalizáciu Arca Capital. Tridsaťdňová lehota na prihlásenie pohľadávok, čo musia urobiť samotní veritelia či ich právni zástupcovia, vyprší 13. mája 2021.

07.05.2021 12:28
debata (3)

Kým súd v Prahe minulý týždeň rozhodol o zrušení uznesenie ohľadom nepríslušnosti insolvenčného konania Arca Investments v Českej republike, na Slovensku už bolo dcérskej spoločnosti Arca Capital Slovakia povolené riešenie insolvencie formou reštrukturalizácie. Slovenské konkurzné právo je však od toho českého v mnohých veciach odlišné.

„Práve lehota na prihlásenie pohľadávok je výrazne kratšia. Kým u nás sú to dva mesiace, na Slovensku iba 30 dní,“ vysvetľuje Jan Langmeier, ktorého advokátska kancelária Langmeier & Co. zastupuje veriteľov Arca Investments, ale aj tých, ktorí držia nesplácané zmenky a dlhopisy voči jej dcérskym spoločnostiam. Medzi tie patrí tiež Arca Capital a spoločnosti, v ktorých figurovala ako ručiteľ.

sudca, kladivko, spravodlivosť, peniaze, bankovky, rozhodnutie, rozsudok, dedičstvo Čítajte viac Súd povolil reštrukturalizáciu Arca Capital. Na rade sú veritelia

„Keď sme pred tromi týždňami informovali, že zastupujeme aj veriteľov Arca Capital a spoločnosti Nova Green Finance a Nova Real Estate Finance, trochu sa nám, nadnesene povedané, v kancelárii zavaril telefóny. Teraz máme niekoľko stoviek veriteľov, za ktorých spracovávame a prihlasujeme pohľadávky do tohto úpadku na Slovensku,“ tvrdí Langmeier. Ako dodal, teraz už zostáva len jeden týždeň do konca lehoty.

Tí veritelia, ktorí sa o konkurznom konaní dozvedia až napríklad deň pred jej koncom, už nebudú mať šancu všetko riadne spracovať. Advokátska kancelária informuje o tejto lehote na prihlásenie pohľadávok tiež preto, že na Slovensku neexistuje verejný insolvenčný register. Občania a veritelia tak nemajú šancu si postrážiť priebeh konkurzného konania.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #veritelia #reštrukturalizácia #pohľadávka #Arca Capital