Slovenský export prelomil v marci rekord

V marci dosiahol celkový vývoz tovaru 8,2 miliardy eur pri medziročnom raste o 38,7 percenta.

07.05.2021 11:39
debata

Podľa Štatistického úradu SR ešte nikdy v histórii samostatného Slovenska nevyviezli firmy na zahraničné trhy za jeden mesiac tovar zo Slovenska v takej hodnote. Celkový dovoz sa zvýšil o 20,6 percenta na 7,63 miliardy eur. Aj hodnota dovezeného tovaru bola doteraz rekordne najvyššia. Priblížil sa k nej len dovoz v novembri 2018, kedy sa na Slovensko priviezol tovar za 7,59 miliardy eur.

Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 595,3 mililóna eur, kým pred rokom, keď nastúpila pandémia, bola bilancia pasívna. Dovoz bol vyšší ako vývoz o 398,8 milióna eur. Za rekordnými výsledkami je podľa úradu pravdepodobne súčasný zvýšený dopyt vo svete po autách a vysoké medziročné zmeny sú sčasti aj dôsledkom prerušenej výroby automobiliek v polovici marca minulého roka po vypuknutí pandémie koronavírusu.

psa trnava, auto, automobilka Čítajte viac Rast aktivity vo výrobnom sektore eurozóny dosiahol rekord

Vlani v marci bol zaznamenaný medziročný pokles exportu strojov a prepravných zariadení o 23 percent a prepadol sa až o polovicu v apríli 2020. V marci tohto roka to bol rast v tejto oblasti o 53,8 percenta. Aj pri importe najdynamickejší medziročný nárast zaznamenala trieda stroje a prepravné zariadenia, predovšetkým vplyvom medziročného rastu dovozu z krajín EÚ o takmer 42 percent.

Za január až marec 2021 sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku zvýšil celkový vývoz tovaru o 14,3 percenta na 21,9 miliardy eur a celkový dovoz o 5,9 percenta na 20,6 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 1,3 miliardy eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #vývoz #export #slovenská ekonomika