Penta predáva nemocnice. Väčšiu časť z tohto biznisu si chce nechať

Investičná skupina Penta chce predať menšinový podiel svojho nemocničného holdingu. Záujem už prejavilo viacero investorov. Skupina sa má do konca mája tohto roka rozhodnúť, či a komu predá časť svojho biznisu.

30.04.2021 11:40
debata (23)

Už čoskoro by malo padnúť rozhodnutie, akou cestou sa v tomto smere Penta vydá, povedal pre český týždenník Hrot nový šéf zdravotníckeho biznisu v Pente Václav Jirků. Skupina hľadá pre svoj nemocničný biznis partnera, ktorý by zhodnotil jej investície do zdravotníctva. V pláne je predať minoritný, a teda menšinový podiel.

„Prípravná fáza začala vo februári za účasti renomovaného medzinárodného poradcu a prvé výstupy očakávame koncom mája,“ prezradila denníku Pravda hovorkyňa skupiny Penta Lenka Vargová. Podľa Hrotu by malo ísť o investičnú banku J.P. Morgan v Londýne, ktorá pre skupinu pripravuje predaj a hľadá aj prípadných záujemcov.

Penta Čítajte viac Penta odchádza z vydavateľstva Petit Press

O kúpu malo prejaviť záujem už viacero uchádzačov. „Proces stále beží, konkrétne mená preto pre túto chvíľu nebudeme špecifikovať,“ tvrdí Vargová s tým, že zahraničné „know-how“ a silný investičný partner môžu zdravotníctvu vo všeobecnosti len prospieť. Nový partner má skupine umožniť aj ďalší rozvoj siete nemocničného holdingu.

„Preferujeme predaj minoritného podielu a manažérsku kontrolu si chceme zachovať a vo firme aj naďalej pôsobiť,“ uzavrela Vargová. Prípadný predaj sa bude týkať len tej časti holdingu, ktorá zastrešuje 34 nemocníc a 41 polikliník. Lekárne Dr. Max a poisťovňa Dôvera nebudú súčasťou obchodu.

Predaj ešte nie je istý

Jirků tvrdí, že medzi partnermi v prípade predaja ešte nie je jednoznačná zhoda. Podľa jeho slov sa nemocničnému biznisu darí a vstup ďalšieho partnera je vždy rizikový. „Preto je otázne, či ho treba podstupovať, keď sme schopní niektoré budúce investície robiť aj sami,“ povedal českému týždenníku Jirků. Skupina uvažuje napríklad o vstupe do rumunských nemocníc. Dnes tam už pôsobí s hernou skupinou Fortuna a lekárňami Dr. Max.

Podľa Vargovej o kúpu prejavili záujem strategickí aj finanční investori. Skupina ale ešte nemá jasno v tom, aký typ hľadá. Podľa Jirků sú favoritmi skôr tí finanční, ktorí už zároveň majú skúsenosti. Pri strategických vidí Jirků dva problémy. „Jednak budú mať svoju predstavu o tom, ako robiť zdravotníctvo a to môže byť príčinou sporov. A potom je prirodzené, že v nejakom čase budú chcieť kontrolu alebo stopercentné vlastníctvo,“ vysvetlil.

Šéf zdravotníckeho holdingu v Pente tiež prezradil, že v budúcnosti možno bude skupina pripravená aj úplne opustiť nemocničný holding. V tejto chvíli to podľa jeho slov ale nie je preferovaný variant. „Preto by teraz dával väčší zmysel finančný investor, ktorý by priniesol peniaze a nejakú skúsenosť z oboru a tiež ďalších regiónov,“ uzavrel pre Hrot Jirků.

Mecom a odchod z Petit Press

Penta vo februári tiež predala mäsospracujúce podniky združené v Mecom Group, ktorá pôsobí na Slovensku a v Maďarsku. Biznis s mäsom prevzala americká spoločnosť Smithfield Foods. Aká bola cena tohto obchodu nie je známe. Penta a Smithfield Foods sa dohodli, že ju nebudú zverejňovať. Predaj ešte musia odklepnúť regulačné úrady.

Finančná skupina tiež nedávno opustila vydavateľstvo Petit Press, ktoré vydáva aj denník Sme. Jej menšinový 34-percentý podiel prevzal fond Media Development Investment Fund New York. Okrem toho ďalších 5,5 percenta akcií kúpili od Penty manažéri spoločnosti Petit Press Alexej Fulmek, Peter Mačinga a Marek Václavík.

Ako dôvod odchodu investičná skupina uviedla rozdielne názory na stratégiu a rozvoj vydavateľstva. Po obchode však aj naďalej zostáva väčšinovým akcionárom vydavateľstva Prvá Slovenská Investičná Spoločnosť, ktorá v ňom pôsobí od roku 1993.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #nemocnice #Svet zdravia #Pro Care