NBS trestá poisťovňu Novis. Porušila podmienky, ktoré si s ľuďmi dohodla

Peniaze od ľudí neinvestovala tak, ako sa dohodlo v zmluve. Taký je záver kontroly v poisťovni Novis zo strany Národnej banky Slovenska (NBS). Poisťovací dom mal týmto prešľapom podľa regulátora poškodiť záujmy svojich klientov. Poisťovňa totiž nepostupovala obozretne a takým spôsobom, aby zohľadňovala a zmierňovala prípadné riziká. Centrálna banka jej však pokutu nakoniec nedala.

02.05.2021 07:00
debata (7)

Rozhodnutie sa týka investičných poistných zmlúv uzatváraných medzi poisťovňou a jej klientmi od konca decembra 2019 do 31. augusta minulého roka. A to na Slovensku, ale aj v zahraničí. Podľa NBS sa prvostupňové konanie skončilo sankciou. „Konkrétne ide o povinnosť investovať poistné prijaté od doručenia rozhodnutia v správnom rozsahu, v súlade s poistnými zmluvami,“ píše centrálna banka.

V dokumente, ktorý hovorí o skončení kontroly, sú niektoré časti rozhodnutia utajené. Spravidla ide o také, ktoré ešte nie sú právoplatné a môžu sa zverejňovať až neskôr. Podľa informácií denníka Pravda však poisťovňa zatiaľ nedostala pokutu. „Ďalšie časti rozhodnutia nadobudnú vykonateľnosť neskôr,“ tvrdí NBS s tým, že jej orgán kontroly o tom bude informovať v máji, júli a októbri tohto roka.

SR Kažimír NBS Funkcia Uvedenie Pellegrini BAX Čítajte viac Finanční agenti nedodržujú zákon. NBS im za to rozdáva pokuty a zakazuje činnosť

Môže sa odvolať

Hovorkyňa poisťovne Novis Anna Petrocová tvrdí, že poisťovňa investuje prostriedky klientov a „plní svoje záväzky presne“ v zmysle zákona o poisťovníctve. „Interpretácia Národnej banky Slovenska postavená na všeobecnej povinnosti – obozretnosti – ide výrazne nad rámec zákona a je podľa nás aj vecne nesprávna,“ tvrdí hovorkyňa.

„Poisťovňa si rozhodnutie preštuduje vrátane možnosti podania opravných prostriedkov,“ zdôraznila Petrocová. Podľa jej slov však poisťovňa uvítala ukončenie predbežného opatrenia obsiahnuté v rozhodnutí. Vďaka tomu už poisťovňa nemusí do NBS mesačne posielať dáta potrebné pre kontrolu.

Centrálna banka upozorňuje, že poisťovací dom sa síce voči rozhodnutiu môže odvolať, no takzvaný opravný prostriedok nemá odkladný účinok. To v praxi znamená, že poisťovňa bude musieť aj po doručení odvolania dodržiavať príkaz NBS. Čiže investovať prijaté poistné od ľudí v takej výške, ako sa s nimi dohodla v poistných zmluvách.

Platné opatrenia voči poisťovni platia vo všetkých krajinách, kde jej sieť pôsobí. Okrem Slovenska je to napríklad aj Česko, Taliansko, Maďarsko, Poľsko, Nemecko, Rakúsko, Švédsko, Fínsko, Litva či Island.

pzp Čítajte viac Národná banka a poisťovne volajú po reforme PZP. Bude drahšie?

V hľadáčiku NBS

Kontrola poisťovne Novis sa pritom začala už vlani v septembri. Centrálnej banke sa nepozdávali jej investičné poistky a poisťovňu podozrievala, že z poistného neinvestuje dostatočnú sumu. Preto jej tento produkt zakázala predávať, ak to nebude robiť podľa zmlúv. Každý mesiac sa jej tak poisťovňa musela hlásiť a ukazovať, že túto podmienku dodržiava.

Poisťovňa Novis sa proti tomu odvolala a sčasti aj uspela. Investičné poistky jej centrálna banka opäť dovolila poskytovať koncom februára tohto roka. Stále však pod podmienkou, že bude poistné naďalej investovať v súlade so zmluvnými podmienkami dohodnutými s klientmi. V platnosti vtedy zostala aj povinnosť mesačne posielať dáta potrebné pre kontrolu centrálnej banky.

Denníku Pravda vtedy Petrovcová povedala, že rozhodnutie NBS bolo výsledkom dodržiavania pravidiel. Podľa jej slov to preto nemalo vplyv na činnosť poisťovne. Sčasti jej to však zjednodušilo komunikáciu s distribučnými partnermi a verejnosťou. Poisťovňa už dlhodobo tvrdí, že chce mať kontroly zo strany NBS za sebou, aby sa mohla sústrediť na svoj obchodný model a rozvoj podnikania.

Šírava Park Čítajte viac Firma načierno vtiahla ľudí do projektu na Šírave. NBS jej dala vysokú pokutu

Pokuty už dostala

Poisťovací doma však ešte nemá vyhraté. Regulátor ju kontroluje aj v inom prípade. V predbežnom opatrení jej vlani v novembri zakázal „voľne nakladať s aktívami“ s niekoľkými výnimkami. Čoho konkrétne sa táto kontrola týka, zatiaľ nie je známe. Ide o neverejné konanie. Poisťovňa sa však proti tomu odvolala.

Poisťovací dom má pritom s kontrolami už bohaté skúsenosti. Niektoré z nich sa skončili aj vysokými pokutami. Napríklad vlani dostala poisťovňa dve pokuty dokopy v hodnote 100-tisíc eur. Ďalších 175-tisíc eur jej NBS uložila pred dvomi rokmi.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #poisťovňa #NBS #investovanie #poistka