Ďalšia banka mení cenník. Ľudia si priplatia, ale niektoré poplatky aj skončia

Reformy cenníkov bánk pokračujú. Od júla tohto roka zmení svoj sadzobník aj Poštová banka, informoval portál Finančný kompas. Drahšie budú najmä hotovostné služby, ktoré sú nad rámec balíkov osobných účtov. Pokračuje aj v trende zvyšovania cien za služby na pobočke. Do veľkých cenníkových zmien sa pritom už pred ňou pustili VÚB banka, Slovenská sporiteľňa a naposledy Prima banka.

30.04.2021 18:00
debata (19)

To, čo sa v cenníkoch mení, majú spravidla banky spoločné. Ide hlavne o prácu s hotovosťou, ktorá je pre bankové domy čoraz drahšia. Denníku Pravda to potvrdila aj hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. „Dôvodom zmien v sadzobníku poplatkov hotovostných transakcií je hlavne rast prevádzkových a investičných nákladov na zabezpečovanie hotovostných platobných služieb,“ tvrdí Žáčková.

Ide predovšetkým o úschovu, prepravu a spracovanie hotovosti. Na to banky potrebujú aj rôzne bezpečnostné systémy a ochranku. S tým súvisia aj drahšie úkony, ktoré si človek príde vybaviť osobne. Banky sa totiž snažia ľudí dotlačiť do internet bankingu a mobilných aplikácií, kde existujú aj bezplatné alternatívy pobočkových operácií. Tie budú od júla drahšie aj v Poštovej banke.

Prima banka Čítajte viac Cenník ide meniť ďalšia banka. Drahšie budú najmä návštevy pobočky

Drahšie platobné služby

Banka ale nebude meniť ceny služieb, ktoré ponúka v rámci svojich balíkov. Najrozsiahlejšia zmena nastáva najmä v platobných službách. Napríklad vklad v hotovosti na pobočke zdražie z pôvodných 50 eurocentov na jedno euro. Keď bude chcieť vložiť peniaze na účet niekto iný ako jeho majiteľ či disponent, bude to stáť päť eur. Cena sa zvýši o 0,50 eura.

Poplatok bude vyšší aj pri klasických výberoch peňazí na pobočke. Stúpne z pôvodných päť eur na šesť eur. O niečo lacnejšie to budú mať majitelia účtov Senior. Výber hotovosti zdražie na päť eur. Predtým bol o jedno euro lacnejší. Vyplatenie takzvanej šekovej poukážky bude bez poplatku.

Banka podľa Žáčkovej preferuje bezhotovostné formy, využívanie moderných platobných prostriedkov a potláčanie hotovostných transakcií, čo odporúča aj svojim klientom. „Vyhnú sa tak uvedeným poplatkom a zvýšia bezpečnosť transakcií,“ hovorí s tým, že elektronické služby sú úplne zadarmo.

Trvalý príkaz už nebude zadarmo

Už tradične sa bude cena zvyšovať aj pri trvalých príkazoch či pokynoch na úhradu. Tieto služby sú spravidla v internet bankingu či v mobilnej aplikácii zadarmo a ľudia ich vybavia oveľa rýchlejšie. Po novom tak bude príkaz na úhradu stáť šesť eur, predtým stál o jedno euro menej. Pri účtoch Senior bude poplatok päť eur.

Zásadným spôsobom si ľudia priplatia za zmenu trvalého príkazu na pobočke. V Poštovej banke bol doteraz zadarmo, po novom si zaň bude pýtať šesť eur. Majitelia účtov Senior za zmenu príkazu zaplatia päť eur. Ak to budú ľudia zadávať na pošte, k cene si musia ešte pripočítať osobitný poplatok 1,30 eura za realizáciu transakcie.

Slovenská sporiteľňa Čítajte viac Poplatok za karty aj práca s hotovosťou. Slovenská sporiteľňa mení cenník

V rámci výnimočných služieb bude zase lacnejší urgentný príkaz na úhradu. Ten bude po novom stáť 20 eur, predtým bol o 30 eur drahší. Ľudia si ale priplatia za žiadosť o vrátenie platby či doplnenie údajov na príkaze úhrady po jej realizácii. Poplatok bude 20 eur, predtým bol o štyri eurá lacnejší. Pri platbách mimo Slovenska treba počítať aj s poplatkom zahraničnej banky.

Mince a kartové poplatky

Poštová banka si od ľudí vypýta viac aj za spracovanie mincí na pobočke. Pri vkladaní sa poplatok začína od 51 kusov mincí. Za každých desať mincí zákazník zaplatí desať eurocentov. Cena za túto službu však bude minimálne päť eur. Predtým to stálo minimálne tri eurá a poplatok za počet kusov bol rovnaký.

Ak si niekto bude chcieť vymeniť bankovky či mince za inú nominálnu hodnotu, poplatok za ich spracovanie sa začína tiež od 51 kusov. Za každých sto kusov ľudia zaplatia päť eur. Predtým táto služba stála jedno euro za každých sto kusov. Niektoré banky pri týchto poplatkoch tiež rozlišujú, či sú mince a bankovky vytriedené.

Poplatková politika sa zmení aj pri platobných kartách. Za informáciu o zostatku na účte cez bankomat si banka po novom vypýta jedno euro. Predtým to stálo 50 euro centov. Výber hotovosti z karty cez takzvaný „poštomat“ zdražie z pôvodných dvoch eur na tri eurá.

Rovnakú sumu ľudia zaplatia aj za výber z bankomatu či POS terminálu inej banky v ostatných menách. Predtým táto služba stála 2,50 eura. Banka ale napríklad úplne zruší 50-eurový poplatok za expresné vydanie platobných kariet.

UniCredit Bank Čítajte viac Najlacnejšia hypotéka na trhu? Banka sa potichu vrátila k nízkemu úroku

Služby pri úveroch a sporení

V Poštovej banke sa menia aj poplatky pri službách spojených s úvermi a sporením. Napríklad vystavenie potvrdenia súvisiaceho s úverom na bývanie bude stáť 20 eur. Za vystavenie súhlasu banky pri týchto úveroch ľudia zaplatia sto eur. Predtým bol pri oboch službách poplatok jednotný a banka si pýtala vždy sto eur.

Pri spotrebiteľských úveroch bude lacnejšie vystavenie iného potvrdenia, ktoré s nim súvisí. Z pôvodných 40 eur klesne poplatok na 20 eur. Drahšia však bude cena za zmenu zmluvných podmienok na žiadosť klienta. Ten po novom zaplatí 50 eur. Pretým to bolo o desať eur lacnejšie.

Pri sporení sa mení poplatok za výber hotovosti. Pri produkte „Dobré sporenie rezerva“ ľudia za výber zaplatia šesť eur. Pôvodná výška poplatku bola päť eur.

Čo sa ešte bude meniť v cenníku (3. júl 2021):

  • Užitočný účet – v cene balíka bude neobmedzený počet služieb zriadenia a zrušenia trvalého príkazu na pobočke či elektronicky.
  • Poštová zásielka na Slovensku a do zahraničia bude vo výške podľa tarify Slovenskej pošty.
  • Potvrdenie vystavené na žiadosť klienta ako napríklad mimoriadny výpis, vyhľadanie archivovaného dokladu či vyhotovenie jeho fotokópie bude stáť päť eur.
  • Vyhľadanie archivovanej dokumentácie a vyhotovenie jej fotokópie bude za poplatok vo výške 50 eur. Nevzťahuje sa to na spotrebiteľské ú­very.
  • Zriadenie vinkulácie na účte z podnetu majiteľa účtu s podmienkou bude stáť sto eur.
  • Príplatok za vedenie účtu postihnutého exekúciou alebo výkonom rozhodnutia bude za každý i začatý mesiac vo výške päť eur.
  • Za nerealizovaný, dopredu nahlásený hotovostný výber na pobočke bude poplatok vo výške 0,1 percenta z nevybranej sumy.
  • Bankové služby, ktoré v sadzobníku nie sú uvedené pri jednotlivých položkách sadzobníka, budú stáť päť eur.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #banky #Poštová banka #bankové poplatky #cenník