Kryptomena dogecoin, ktorá vznikla ako vtip, vzrástla o 20 %

Kryptomena dogecoin, ktorá pôvodne vznikla ako vtip, sa v stredu výrazne posilnila. Podporili ju vyjadrenia prominentných investorov, Elona Muska a Marka Cubana.

28.04.2021 18:02
debata

Cena dogecoinu v priebehu 24 hodín podľa údajov Coin Metrics vyskočila o 20 % na 0,32 USD (0,27 eura). Dogecoin sa pred vyše týždňom dostal až na rekordných viac než 0,45 centa. Jeho prudký nárast vyvolal obavy z bubliny na trhu kryptomien.

Dogecoin vytvorili v roku 2013 softvéroví inžinieri Billy Markus a Jackson Palmer ako zábavnú alternatívu k bitcoinu. Aktuálne je šiestou najväčšou kryptomenou s celkovou trhovou kapitalizáciou takmer 42 miliárd USD.

Cena dogecoinu sa často prudko zvyšuje po vyjadreniach šéfa Tesly Elona Muska na Twitteri, ktorý tiež podporuje bitcoin. Tesla aktuálne vlastní bitcoiny v celkovej hodnote takmer 2,5 miliardy USD.

Dogecoin tento týždeň spomínal aj miliardár a vlastník basketbalového tímu Dallas Mavericks, Mark Cuban. V pondelok (26. 4.) uviedol, že jeho tím v apríli zrejme uskutoční 6000 dogecoinových transakcií.

„Doge je digitálnou mincou, ktorú ľudia skutočne používajú pri transakciách,“ odpovedal Cuban na otázku, prečo podporuje dogecoin. „Ľudia míňajú svoje dogecoiny, čo znamená, že viac firiem ich začne akceptovať.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #kryptomena