Črtá sa dohoda na globálnej minimálnej dani pre firmy

Francúzsko a Nemecko podporujú návrh USA na globálnu minimálnu daň pre firmy vo výške 21 percent.

27.04.2021 14:14
peniaze / dolár / Foto: ,
USA navrhujú minimálnu globálnu daň pre firmy na úrovni 21 percent.
debata (1)

Ministri financií Nemecka a Francúzska súhlasia s návrhom Spojených štátov na zavedenie minimálnej firemnej dane na úrovni 21 %. Podobne sa vyjadrili aj Rakúšania. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na rozhovor pre nemecký portál Zeit Online.

„Osobne nemám nič proti návrhu Spojených štátov,“ povedal pre Zeit Online na margo vyjadrenia americkej ministerky financií Janet Yellenovej nemecký minister financií Olaf Scholz. Jeho francúzsky náprotivok Bruno Le Maire rovnako potvrdil, že Paríž je pripravený na dohodu. V rámci rokovaní Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o nových pravidlách sa pritom diskutovalo o dani pre nadnárodné koncerny na úrovni 12,5 %.

Návrh Yellenovej na zavedenie medzinárodnej minimálnej dane pre firmy na úrovni 21 % privítal aj rakúsky minister financií Gernot Blümel. Yellenová začiatkom apríla uviedla, že spolupracuje s ostatnými štátmi skupiny G20 na zavedení minimálnej dane pre firmy, pričom navrhla, aby dosahovala 21 %. Podľa Blümela je návrh USA konštruktívny a dúfa, že k dohode dôjde čoskoro. Samotné Rakúsko má firemnú daň na úrovni 25 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňová politika #globálna daň pre firmy