InoBat Auto bude dodávať na Slovensku vyrobené elektrobatérie do autobusov SOR

V roku 2022 by sa v pilotnom teste mali vyskúšať batérie na dvoch autobusoch a v roku 2023 vy už mali byť nasadené komerčne.

27.04.2021 12:29
InoBat Auto, autobus, SOR Foto:
InoBat Auto by mal predbežne dodať batérie pre sto autobusov SOR.
debata

Európsky výrobca batérií InoBat Auto uzavrel prelomovú dohodu s popredným výrobcom autobusov SOR SOR vyrába v Česku mestské a medzimestské autobusy už viac ako 25 rokov. Vyváža ich do ďalších 12 európskych krajín. Partnerstvo s InoBat okrem zrýchlenia elektrifikácie autobusov a podpory cieľov na dosiahnutie uhlíkovej neutrality prinesie prémiové batérie od InoBat na cesty mnohých krajín.

Pre InoBat Auto ide pritom o prvé zverejnené komerčné partnerstvo. Batérie, ktoré bude spoločnosť vyvíjať a vyrábať vo svojom R&D centre vo Voderadoch, sú výsledkom použitia takzvanej High-Throughput Processing (HTP) platformy, ktorá bola vyvinutá americkou spoločnosťou Wildcat Discovery Technologies, technologickým partnerom InoBat-u. Táto patentovaná technológia umožňuje nájsť to správne chemické zloženie batérie pre akékoľvek elektrické vozidlo, presne podľa požiadaviek a špecifikácií cieľového zákazníka. Zároveň umožňuje rôzne chemické kompozície testovať 10-krát rýchlejšie a lacnejšie než konkurencia.

Počas roku 2021 plánuje InoBat vývoj vhodnej batérie. V nasledujúcom roku 2022 by v pilotnom teste mali vyskúšať ich batériu na dvoch autobusoch. „Následne v roku 2023 počítame s plným nasadením našej batérie šitej na mieru pre SOR, pričom na slovenských a českých cestách by tieto batérie mali poháňať viac než 100 autobusov,“ hovorí spoluzakladateľ a CEO InoBat Auto Marián Boček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #InoBat Auto #batérie pre elektromobily