Gastro sektor žiada zníženie DPH. To jediné dlhodobo pomôže, tvrdí

Predstavitelia reštaurácií, hotelov, výrobcov piva žiadajú od vlády zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH). Práve v nižšej sadzbe vidia dlhodobé riešenie pre naštartovanie svojho podnikania po pandémii.

23.04.2021 10:00 , aktualizované: 14:55
debata (3)

VIDEO: Potrebujeme zníženie DPH, hovoria zástupcovia gastrosektoru.

Video

Gastrosektor je na kolenách, upozornili jeho zástupcovia v piatok na tlačovej konferencii pred Úradom vlády. Tiež vládu opäť požiadali, aby zvážila úpravu sadzby DPH – a to na päť percent z terajších 20 percent. „Nižšia sadzba zabezpečí, že budete mať kam ísť na kávu či večeru s rodinou, inak hrozí, že podniky budú zatvárať alebo dvíhať ceny,“ povedal generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Asociácia je otvorená akémukoľvek, aj dočasnému, zníženiu dane z pridanej hodnoty. I dočasnému, no nie na dva či tri mesiace, ale aspoň do konca roka 2022, dodáva.

Napriek povoleniu otvoriť terasy od pondelka nejde o riešenie pre všetky podniky. Terasu má len okolo 40 percent reštaurácií, vysvetlil Harbuľák. „Je to už 13 mesiacov, čo čelíme pandémii a jej dôsledkom, čo pre gastro znamená, že sme väčšinu z toho mali zatvorené alebo sme boli obmedzení,“ povedal. Pomoc síce podniky potešila, no platí sa spätne za obdobie, čo boli prevádzky zatvorené, dodal.

Viaceré členské štáty v minulých rokoch DPH práve v tejto oblasti znižovali. Len u našich susedov v Rakúsku a Maďarsku je sadzba na úrovni päť percent, v Česku je to desať percent a v Poľsku osem percent. Ďalšie štyri štáty znížili sadzbu pre pandémiu dočasne do konca tohto roka.

„Zníženie DPH je ďalší z kľúčových nástrojov, ako pomôcť vysilenému sektoru,“ hovorí zakladateľ iniciatívy 10 pre gastro Viliam Pavlovský. Pričom efekt zníženej dane sa podľa neho naplno prejaví až v momente, keď budú môcť byť prevádzky otvorené. Nižšia daň z pridanej hodnoty je v podstate posledná nádej pre mnohých podnikateľov v gastrosektore, dodáva Pavlovský.

Čaká sa na politické rozhodnutie

Nedávno tému zníženia sadzby DPH otvoril i minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Proti nie je ani samotná strana. Jej hovorca Ondrej Šprlák pre denník Pravda potvrdil, že zníženú sadzbu by si vedeli „predstaviť a podporiť“. Strana SaS však nateraz nižšiu sadzbu nenavrhuje, dodal.

Podporné hlasy sa ozývajú i z hnutia Sme rodina. To vidí riešenie v znížení DPH na päť percent pre cestovný ruch a gastrosektor na pol roka. Po polroku by sa opatrenie prehodnotilo a podľa prípadného výpadku príjmu do štátnej kasy by nižšia sadzba zostala, alebo by skončila ako jednorazové opatrenie, vysvetlilo tlačové oddelenie hnutia.

V relácii Ide o pravdu minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) povedal, že diskusia o výške DPH je legitímna. Odmietol však povedať, či sa má terajšia sadzba 20 percent znížiť na päť či desať percent. „Nemôžem byť bezohľadný voči kolegom vo vláde, štátna kasa nie je bez dna. Ale zníženie by ma potešilo,“ povedal Doležal v relácii Ide o pravdu.

Hnutie OĽaNO sa zatiaľ k otázke úpravy DPH nevyjadrilo. Posledné slovo bude mať tak či tak rezort nového ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). „Keď to bude aktuálne, ministerstvo financií bude o prípadných riešeniach informovať,“ odpovedal na otázku ohľadne možnej úpravy sadzby DPH tlačový odbor ministerstva financií.

Reštaurácie vidia v nižšej sadzbe jedinú záchranu

Slovensko má tretiu najvyššiu DPH pre gastrosektor v únii. Práve to je argument, o ktorý opierajú svoje požiadavky i zástupcovia gastrosegmentu. Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty opakovane žiadajú viaceré organizácie, čo zastrešujú reštaurácie i hotely. Jednou z nich je i Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska – a to nielen počas pandémie. „Teraz, v čase naštartovania podnikov po uvoľnení reštrikcií, je toto opatrenie o to aktuálnejšie a naliehavejšie,“ hovorí Harbuľák.

Práve cez nižšiu DPH by podniky získali hotovosť, keďže by museli menej odviesť do štátnej kasy a dostali sa do lepšej kondície po pandémii. „Síce možno štát vyberie v prvých mesiacov menej na dani, ale v tejto situácii, keď nevyberá takmer nič, nakoľko prevádzky sú zatvorené, je to absolútne irelevantné,“ povedal Harbuľák. Ide podľa neho o investíciu, ktorá sa štátu časom zhodnotí a vráti.

Rovnakého názoru je aj hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny, ktorá nateraz očakáva kompromis, ale predovšetkým rokovania s vládnymi činiteľmi. Vyjadrenia politikov potešili i samotných majiteľov podnikov. „Tešíme sa z toho, že strana SaS a hnutie Sme rodina sú naklonené zníženiu DPH pre náš segment. A veríme, že aj OĽaNO toto podporí,“ hovorí Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro! Sektor nemá žiadnych veľkých zahraničných investorov, ide o domácich podnikateľov, ktorí potrebujú pomoc, dodáva. A to podľa neho napríklad aj cez aspoň dočasné zníženie sadzby DPH.

O zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty žiadajú spoločne Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, iniciatíva Pomoc pre gastro, organizácia Pomáhame si – Gastro v korone, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, iniciatíva 10 pre gastro a Aliancia slovenskej gastronómie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #gastro prevádzky