Iniciatíva 10 pre gastro vytvára vlastnú alianciu. Chce hájiť práva gastropodnikateľov

Iniciatíva 10 pre gastro zakladá Alianciu slovenskej gastronómie (ASG). Vznikla na základe ohlasov zo strany zástupcov gastro prevádzok, dodávateľov, zamestnancov, zákazníkov, úradníkov či predstaviteľov štátu. Iniciatíva o tom informovala v tlačovej správe.

21.04.2021 10:42
debata (2)

ASG si dala za cieľ hájiť práva všetkých, ktorí podnikajú či pracujú v slovenskej gastronómií. „Systémové riešenia, ktoré navrhujeme, by sa mali dotknúť reštaurácií, barov, kaviarní ako aj gastro producentov a dodávateľov. Chceme takto vytvoriť organizáciu, ktorá by formálne zastupovala záujmy celého gastro sektora,“ informuje ASG.

Na aktuálne obdobie si aliancia zadefinovala tri základné priority. Chce presadiť funkčné kompenzácie za zatvorenie prevádzok. Podľa ASG to znamená sfunkčniť existujúce a pomôcť nastaviť nové schémy pomoci. Ďalším cieľom je znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na stravovacie služby na päť až desať percent. Posledným cieľom je „čo najskoršie bezpečné otváranie terás a interiérov gastro prevádzok“.

SR vláda 84. schôdza rokovanie BAX Čítajte viac Reštaurácie i podnikatelia v cestovnom ruchu môžu žiadať o pomoc. Doležal spustil druhú výzvu

ASG tiež pripravuje postup k prijímaniu svojich nových členov. Zaregistrovať sa už je možné on-line na jej stránke. Do augusta tohto roka bude všetkých prihlásených registrovať bezplatne. V júni bude registrovaných členov informovať o aktivitách plánovaných na tento rok.

„Čím viac členov bude aliancia mať, tým výraznejším hlasom môže byť v rámci rokovaní s kompetentnými orgánmi verejnej moci, v zastupovaní záujmov gastro sektora, v upozorňovaní na problémy, v navrhovaní riešení či ich medializovaní,“ píše ASG.

Iniciatíva 10 pre gastro vznikla ako verejná komunikačná platforma, prostredníctvom ktorej podnikatelia poukazujú na nepriaznivú situáciu gastro sektora počas pandémie a navrhovali konkrétne ekonomické návrhy na prekonanie krízy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikatelia #aliancia #gastro