Plán obnovy podporí len štátne nemocnice. Asociácia nemocníc Slovenska spúšťa preto kampaň

Iba niekde? Asociácia nemocníc Slovenska varuje, že historicky najväčšia investícia do slovenského zdravotníctva v rámci Plánu obnovy má skončiť len v niektorých vybraných zariadeniach. Drvivá väčšina nemocníc a zdravotníkov tak neuvidí z viac ako 1,1 miliardy eur ani jedno jediné euro. Ide o diskriminačné rozhodnutie, ktoré poškodí celý sektor na najbližšie desiatky rokov, dodáva asociácia.

19.04.2021 08:19
debata (2)

Asociácia nemocníc Slovenska preto spúšťa kampaň pod názvom „Pomôž svojej nemocnici“, v ktorej vyzýva všetkých občanov, aby svojou podporou prispeli k zmene tohto rozhodnutia vlády a pomohli zabezpečiť investície pre svoju nemocnicu. Pripravovaný návrh v rámci Plánu obnovy totiž nevychádza z kritéria dôležitosti a úlohy nemocníc.

Všetky prostriedky majú ísť len do zariadení, ktorých zriaďovateľom je ministerstvo zdravotníctva, upozorňuje asociácia. „Ak by sa návrh nezmenil, z veľkej časti slovenských pacientov, ktorí majú tú smolu, že žijú v regióne s neštátnou nemocnicou robí občanov druhej kategórie. My sme presvedčení, že všetci pacienti bez rozdielu si zaslúžia nové alebo zrekonštruované budovy nemocníc a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť,“ hovorí Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska.

Petko dodáva, že takmer polovica všetkých pacientov s Covid-19 bola hospitalizovaných v nemocniciach združených v asociácii, čo ich personál zvládal len s vypätím posledných síl. „Tento zámer je obrovskou neúctou voči práci zdravotníkov. Ak dostanú pocítiť, že si ich na Slovensku neceníme, stratíme aj tých posledných lekárov a sestry, ktoré odídu za lepšími podmienkami do iných krajín,“ hovorí prezident asociácie. Návrh Plánu obnovy pre zdravotníctvo nebol prediskutovaný so zdravotníckymi organizáciami a obsahuje veľké množstvo nedostatkov, dodáva.

Asociácia sa ohradzuje voči tomu, aby bol akýkoľvek poskytovateľ zdravotníckej starostlivosti diskriminovaný na základe toho, kto je jeho zriaďovateľ alebo vlastník. Žiada preto, aby pred rozhodnutím o investíciách bola vykonaná dôkladná analýza potrieb zdravotníctva. A tiež optimalizácia siete nemocníc.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) je dobrovoľným, zamestnávateľským, záujmovým, nepolitickým a nezávislým združením združujúcim 78 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Zdravotnícke zariadenia združené v ANS zamestnávajú cca 27 300 zamestnan­cov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #ANS #Plán obnovy a odolnosti