Nezarábal dosť a skončil v mínuse. NN zruší dôchodkový fond, úspory sa presunú

Dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) NN ide zrušiť indexový dôchodkový fond Euro. Ten vlani skončil aj s najväčšou stratou spomedzi všetkých dôchodkových fondov. Po novom by sa tak mal zlúčiť s jej druhým indexovým fondom Global. Spoločnosť o tom informovala svojich klientov už na začiatku apríla tohto roka.

16.04.2021 18:00
NN Foto:
NN Slovensko
debata (6)

Podľa hovorkyne NN Daniely Tomáškovej je hlavným dôvodom zlučovanie lepšie zhodnotenie dôchodkových úspor. „Ak sa pozrieme na historickú výkonnosť oboch súčasných indexových fondov NN DSS, je zrejmé, že narastá rozdiel vo výkonnosti v neprospech dôchodkového fondu Index Euro,“ dôvodí Tomášková.

Podľa jej slov DSS predpokladá, že z dlhodobého hľadiska sa globálnym indexom darí lepšie ako lokálnym. Index Euro totiž kopíruje európsky akciový index EURO STOXX 50. Počas vlaňajšieho pandemického roku zaznamenal vyššiu stratu, čo malo vplyv aj na slovenské úspory. Druhý indexový fond kopíruje globálny trh.

dôchodok, penzia, 500 eur, bankovka, rúška, penzisti, manželia, prasiatko, sporenie Čítajte viac Ako sa vlani darilo II. pilieru? Najviac získali sporitelia DSS-ky, ktorá čakala krízu

Dlhodobo najmenej výkonný

Ekonóm a odborník na dôchodkové schémy Ján Šebo tvrdí, že ide o logický krok. Zanikajúcemu fondu podľa neho unikal potenciál výnosov pri zameraní na širší výber akcií. Či by sa mu v budúcnosti darilo lepšie, je však ťažké odhadnúť. „Zameranie indexového fondu Global dáva podľa môjho názoru väčší potenciál na stabilnejšie a vyššie výnosy,“ dodal Šebo.

Fond Global sa totiž zameriava na spoločnosti obchodujúce po celom svete a z dlhodobého hľadiska je výnosnejší. V druhom pilieri je celkovo päť indexových fondov rôznych DSS. V neprospech končiaceho fondu hovorí práve najmenšia výška zhodnotenia od jeho vzniku. Podľa aktuálnych štatistík je to 8,1 percenta. Na porovnanie, najvýnosnejší má skoro 11 percent.

Fondu Euro nepomohla ani pandémia. Za celý minulý rok išlo o jediný fond v druhom pilieri v strate. Podľa výsledkov dosiahol výnos úroveň mínus 3,97 percenta. Prekvapujúco sa mu však v poslednom období darí výrazne lepšie. Od začiatku roka je najvýnosnejší a za posledné tri mesiace sa v ňom zhodnotili úspory o niečo vyše deväť percent.

Zlúčia sa do jedného

NN je v súčasnosti jediný dôchodkový správca, ktorý ponúka dva indexové fondy. Index Euro je súčasne jediný lokálny indexový fond v druhom pilieri. V praxi ho teda NN nezruší, ale zlúči s existujúcim fondom Global. To sa týka aj úspor, ktoré v ňom už majú ľudia vložené. Majetok sa teda v deň zlúčenia len presunie.

„Zámerom je, aby boli úspory aj príspevky klientov, ktorí si sporili vo fonde Index Euro, zhodnocované stratégiou Indexu Global od momentu zlúčenia,“ vysvetľuje Tomášková. K ich spojeniu by malo podľa predpokladov dôjsť v priebehu druhej polovice tohto roka. NN už o povolenie požiadala Národnú banku Slovenska.

Ľudia, ktorí budú v tomto období vstupovať do druhého piliera alebo meniť investičnú stratégiu, by si tak nemali vkladať peniaze do zanikajúceho fondu. Z hľadiska sporenia na dôchodok to ani nedáva zmysel. Klienti však môžu ešte pred zlúčením požiadať napríklad o zmenu fondu, nové príspevky tak už nemusia prúdiť do fondu Euro.

Druhý pilier pandémiu prežil

Na začiatku marca minulého roka to s druhým pilierom vôbec nevyzeralo dobre. Prepad dosahoval aj 30 percent. Na konci roka však v čiernych číslach skončilo šestnásť zo sedemnástich fondov. Príspevky najlepšie zhodnotil akciový fond Prosperita od DSS Poštovej banky. Za celých 12 mesiacov minulého roka zhodnotila peniaze o 14,3 percenta.

Spomedzi indexových fondov najlepší výsledok dosiahol ten od DSS VÚB Generali, zhodnotil sa o 4,42 percenta. Tie zvyšné mali od 0,88 percenta až do 4,36 percenta. Indexové fondy sú ešte v niečom špecifické. Oproti iným fondom majú od svojho vzniku a z dlhodobého hľadiska najvyššie výnosy. V tomto smere dominuje indexový fond od DSS Uniqa.

Podľa marcových čísel si v druhom dôchodkovom pilieri aktuálne sporí 1 652 140 ľudí. Aktuálne vo všetkých fondoch leží majetok v hodnote vyše 10,7 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #DSS #NN #sporenie na dôchodok