Digitálna banka otvorila nové pobočky. Prečo ich bežné banky skôr zatvárajú?

Bankových pobočiek v posledných štyroch rokoch pomaly ubúda. Napriek tomu niektoré menšie banky svoju sieť rozširujú. V apríli tak urobila aj mBank, ktorej pribudli štyri obchodné miesta. Celkovo tak už disponuje 15 prevádzkami, kde si ľudia vybavia služby osobne.

17.04.2021 18:00
mBank Foto:
mBank
debata (6)

Banka ľudí obsluhuje v takzvaných kioskoch, ktoré sa nachádzajú v nákupných centrách. Pribudli však aj klasické prevádzky. Nové pobočky otvorila od apríla v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a v Prešove. Stále však ide o digitálnu banku a jej služby ľudia využívajú prevažne cez internet banking. Bankový dom si tak rozšíril sieť z pôvodných 11 na 15 prevádzok.

Slovenská sporiteľňa Čítajte viac Končí sa doba „kešu“? Banky rušia pobočky a zbavujú sa hotovosti

Aj minulý rok banke pribudli oproti predvlaňajšku dve pobočky. Denník Pravda sa preto zaujímal, či ešte plánuje reformovať svoju sieť. „V súčasnosti mBank neplánuje žiadne ďalšie zmeny, o prípadnom ďalšom rozšírení siete pobočiek budeme včas informovať,“ hovorí riaditeľ pre digitálne kanály, pobočky a externých partnerov mBank Tomáša Reytta.

Rozširovaním pobočkovej siete si banka hľadá cestu k tým, ktorí preferujú osobný kontakt priamo v pobočke. Podľa Reytta ide hlavne o jednoduchší a komfortnejší spôsob vybavovania poradenstva či administráciu zložitejších produktov.

Len on-line vždy nestačí

Príklad s pobočkami mBank je dôkazom, že aj digitálne banky potrebujú poskytovať služby osobne. Podľa analytika portálu Finančná hitparáda Martina Švidroňa ľudia považujú banku za plnohodnotnú spravidla vtedy, ak okrem štandardných produktov – ako je napríklad účet či spotrebný úver, disponuje dostatočne hustou sieťou pobočiek.

„Ak tieto podmienky banka nespĺňa, môže sa stať, že ju klienti budú vnímať len ako druhú banku,“ zdôrazňuje Švidroň. Už v minulosti sa výhradne on-line stratégia vypomstila napríklad banke Zuno. Podľa Švidroňa to už pochopili aj iné virtuálne banky a začali si budovať svoje vlastné pobočky. Týka sa to domov ako Fio banka či 365.bank.

Malé banky tiež nemôžu konkurovať veľkým finančným domom budovaním výraznej pobočkovej siete. Tie najväčšie majú aj dve stovky prevádzok. Môžu však vypĺňať svojimi obchodnými miestami takú oblasť, kde iné bankové pobočky chýbajú. To zároveň vytvára potenciál získať nových klientov a rozšíriť si podiel na trhu napríklad pri úveroch.

Banky skôr zatvárajú

Väčšie finančné domy idú v posledných rokoch opačným smerom. Trendom je skôr zatváranie pobočiek. Vlani ich oproti roku predtým ubudlo 66. Celkovo tak bolo v krajine 1 074 pobočiek. Taký počet bol podľa štatistík Národnej banky Slovenska naposledy v roku 2003. Podľa odborníkov je dôvod jednoduchý – banky šetria náklady.

Spolu s ich zatváraním súvisia aj čoraz vyššie ceny za služby v pobočkách. Drahšia je najmä práca s hotovosťou či bankové operácie, ku ktorým bankové domy ponúkajú bezplatné alternatívy priamo v internet bankingu či prostredníctvom mobilnej aplikácie. Vklady či výbery zase nahrádzajú čoraz populárnejšie vkladomaty.

Kamenné prevádzky tak vlani zatvorila väčšina bánk. Najväčší podiel však pripadol na Slovenskú sporiteľňu, ktorá prišla o 29 prevádzok. Napriek tomu má na trhu stále najrozšírenejšiu sieť. Ďalších 18 prevádzok ubudlo UniCredit Bank. O niečo menej svojich obchodných miest majú od minulého roka aj Tatra banka a VÚB banka.

Kde pribudli pobočky mBank?

V hlavnom meste budú mať ľudia k dispozícii nový kiosk v obchodnom centre Centrál. Ten nahradí pôvodnú pobočku na Krížnej ulici. V Košiciach zase pribudla prevádzka pre klientov v obchodnom centre Atrium Optima. Finančné centrum v Košiciach zostáva aj naďalej na rovnakej adrese, v rámci budovy sa však presunulo do iných priestorov. V Banskej Bystrici a v Prešove pribudli k pôvodným kioskom aj nové obchodné miesta. Banka chce kiosky takto odbremeniť od náročnejších operácií, ktoré zaberú viac času. Pobočky má tiež otvorené aj v iných mestách ako napríklad Trenčín, Nitra, Žilina, Košice či Poprad.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #banky #náklady #mBank #prevádzka