Všeobecný súd rozhodol, že štátne dotácie pre aerolinky sú v súlade s predpismi únie

Všeobecný súd Európskej únie (EÚ) v stredu uštedril spoločnosti Ryanair ďalší úder. Odmietol argumenty nízkonákladovej aerolinky, ktorá tvrdila, že pomoc, ktorú Švédsko, Dánsko a Fínsko poskytli ďalším dvom leteckým spoločnostiam na prekonanie krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu, bola nezákonná.

14.04.2021 14:56
debata

Ako uviedol spomenutý súd so sídlom v Luxemburgu, dotácie poskytnuté Dánskom a Švédskom pre škandinávskeho dopravcu SAS sú „v súlade s právnymi predpismi EÚ“. Rovnako sa vyjadril aj v prípade Fínska a pomoci spoločnosti Finnair.

Všeobecný súd vydal pred dvomi mesiacmi podobné rozhodnutia v rôznych prípadoch týkajúcich sa Francúzska a Švédska. Vtedy uviedol, že systém zavedený Francúzskom týkajúci sa odkladu platenia daní pre letecké spoločnosti, ktoré disponujú francúzskou prevádzkovou licenciou, nepredstavuje diskrimináciu. Taktiež rozhodol, že Švédskom zavedený systém pôžičkových záruk bol v súlade so záujmami EÚ. Oba plány odobrila Európska komisia (EK) vlani v čase, keď sa na starom kontinente začala šíriť pandémia koronavírusu.

Spoločnosť Ryanair, ktorá pred vypuknutím pandémie prepravila ročne zhruba 149 miliónov cestujúcich, sa obrátila na súd so žiadosťou o zrušenie týchto schém pomoci. Tie podľa nej predstavujú nespravodlivú finančnú výpomoc pre štátnych dopravcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryanair #Všeobecný súd Európskej únie