Ceny v marci pridali medziročne o 1,4 percenta. Potiahol ich drahší benzín i tabak

Zotavovanie ekonomiky po pandémii naznačujú i ceny. Tie rástli už druhý mesiac po sebe. V marci dosiahla medziročná inflácia 1,4 percenta. Oproti februáru o pol percenta. Ukázali to údaje Štatistického úradu. Ceny ovplyvnilo zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov. Tabak medziročne zdražel až o viac ako 16 percent. Zdražela však i doprava, ceny tu ťahali drahšie palivá. Tie v marci medziročne pridali o 8,7 percenta.

14.04.2021 09:10 , aktualizované: 11:34
debata

Hore však v marci išli i ceny reštaurácií a kaviarní – a to o 3,7 percenta. Zdraželi o finančné služby o 2,7 percenta a tiež zubní lekári o 6,5 percenta. Rastúcu infláciu naopak tlmili nižšie ceny ovocia – o šesť percent, a zeleniny – o 3,6 percenta.

Inak to nebude ani v ďalších mesiacoch, očakáva analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. „Ceny tovarov a služieb budú medziročne vyššie aj počas nasledujúcich mesiacov a očakávame skôr postupné zrýchľovanie tempa zdražovania tovarov a služieb,“ hovorí. Inflácia bude podľa nej postupovať smerom k dvom percentám. Hore by mal ísť benzín, doprava, ale i potraviny. Predzvesťou je podľa analytičky vývoj cien viacerých agrokomodít na svetových trhoch ako aj vývoj svetového indexu cien potravín FAO. „Aktuálne odhady hovoria o tom, že potraviny a nealkoholické nápoje by tak v tomto roku mohli byť na Slovensku medziročne drahšie o približne jedno percento,“ hovorí Sadovská.

Časy lacnejších potravín končia i podľa analytičky 365. bank Jany Glasovej. „Rastúci dopyt z Číny po bravčovom mäse z Európy povedie k tomu, že ceny bravčového pôjdu zrejme zanedlho hore,“ hovorí. Zdražovanie sa podľa Glasovej zrejme prejaví pri vajíčkach, pod čo sa podpisuje aj vtáčia chrípka. To sa môže neskôr prejaviť aj na vyšších cenách hydinového mäsa. „Počas tohto roka sa budú zvyšovať aj ceny chleba a pekárenských výrobkov, a to kvôli drahším obilninám a vyšším výrobným nákladom pekárov,“ očakáva analytička. V druhom polroku bude ceny potravín ovplyvňovať nová úroda, vysvetľuje – ak bude dobrá, stlačí nadol ceny ovocia, zeleniny či obilnín. Glasová odhaduje, že rast cien dosiahne tento rok v priemere 1,5 percenta.

Ceny podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka pridajú už tento mesiac. No nie všetky. „V apríli však stále očakávame ľahký medziročný pokles cien potravín, ktorý by mohol pretrvať až do začiatku leta,“ hovorí. Zmierňovať rast inflácie by naďalej mali i slabnúce dopytové tlaky v ekonomike, dodáva analytik. I on ráta s postupným nárastom inflácie k úrovni dve percentá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #ŠÚ SR #tabak