KDH: 120 miliónov pre cestovný ruch je iba divadlo, pomôže len zníženie DPH

„Veľkolepé rozdávanie“ 120 miliónov pre gastrosektor a cestovný ruch sa v praxi absolútne míňa efektu. Tvrdí to člen predsedníctva mimoparlamentnej KDH Milan Kabina. Vláda podľa neho prišla s pomocou, ktorá tu mala byť už dávno a len spätne vypláca straty príjmu, ktoré boli pozastavené od konca októbra minulého roku.

12.04.2021 16:13
debata (3)

„To, čo tento sektor naozaj potrebuje, je po vzore Rakúska či Maďarska aspoň dočasne znížiť DPH na päť percent. Otvorme terasy za dodržiavania prísnych hygienických opatrení a realizujme také systémové kroky na pomoc pre jeden z najviac zasiahnutých sektorov, ktoré im aj reálne pomôžu,“ zdôrazňuje Kabina. Každý, kto pracuje v cestovnom ruchu a gastre, si podľa neho na seba vie zarobiť peniaze sám. Potrebuje na to iba priestor a efektívnosť opatrení, ktoré mu to umožnia.

„Navyše čerpanie týchto prostriedkov z pomoci je natoľko prísne, že mnoho podnikov nespĺňa podmienky a tí, ktorí by tak mohli urobiť, už dávno skrachovali“, dopĺňa Kabina a upozorňuje na odhad zhruba 60 percent skrachovaných gastro prevádzok a 40-tisíc pracovných miest v sektore služieb. Situácia je alarmujúca aj pri pohľade na zhruba 500 odstúpených prevádzok a nehnuteľností z oblasti hotelierstva a gastrosektoru.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #cestovný ruch #pandémia