Cestovky hlásia najväčšie prepady tržieb. Tie vo februári rástli len v priemysle

Nárast tržieb v priemysle vo februári dosiahol 1,2 percenta. Po januárovom poklese rástli predovšetkým vplyvom výrazného zvýšenia tržieb v zložke výroba počítačových výrobkov nad hranicou 20 percent, ako aj zvýšením v dvoch najvplyvnejších zložkách priemyslu, a to vo výrobe dopravných prostriedkov o 2,1 percenta a vo výrobe kovov o 5,2 percenta. V ostatných štyroch sledovaných odvetviach tržby podľa Štatistického úradu SR vykázali pokles, a to od 26 percent v stavebníctve do 0,3 percenta v informačných a komunikačných činnostiach.

12.04.2021 09:09
debata

Rok trvajúci pokles tržieb v stavebníctve sa v druhom mesiaci nového roka zintenzívnil, keď oproti februáru 2020 zaznamenali tržby viac ako štvrtinový prepad. Tak výrazný pokles bol naposledy v októbri 2016. Tržby v doprave a skladovaní, až na výnimku rastu v decembri 2020, úroveň predchádzajúceho roka nedosiahli od novembra 2019. Vo februári 2021 sa tržby medziročne znížili o 2,7 percenta.

Tempo poklesu tržieb v informačných a komunikačných činnostiach sa podľa úradu spomaľuje. Februárové zníženie o 0,3 percenta bolo najpomalšie od začiatku poklesu v máji 2020. K výraznému priblíženiu sa úrovni minulého roka prispel rast v podielovo najvýznamnejších zložkách, a to v počítačovom programovaní a v telekomuniká­ciách, kde sa tržby zvýšili po štyroch mesiacoch poklesu. Najvýznamnejšie zníženie bol v informačných službách, a to o 16,2 percenta.

Pokles tržieb vo vybraných trhových službách sa mierne spomalil, naďalej však dosahoval dvojcifernú hodnotu. V druhom mesiaci nového roka sa tržby medziročne znížili o 13,7 percenta. Február 2020 bol posledným mesiacom pred nástupom pandémie COVID-19, dosahované tržby boli v tom čase dlhodobo nad úrovňou predchádzajúce­ho roka.

Vo februári 2021 zaznamenali pokles, až na výnimku rastu v architektonických a inžinierskych činnostiach, vo všetkých zložkách odvetvia. Najväčšie prepady pretrvávajú v činnostiach cestovných agentúr a kancelárií, februárové tržby klesli medziročne o 71,1 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #tržby #priemysel #pandémia #odvetvia