Audit kybernetickej bezpečnosti musia do novembra podstúpiť aj nemocnice

Audit kybernetickej bezpečnosti musia do novembra podstúpiť aj nemocnice. Kontrola odhalí, či sú chránené proti hackerským útokom. Audit musia do 9. novembra tohto roka absolvovať aj stovky firiem a inštitúcií, pri problémoch s pandémiou koronavírusu naň však mnohí zabudli. Upozornila na to audítorská spoločnosť TÜV SÜD Slovakia.

11.04.2021 20:27
debata (4)

„Na Slovensku máme v súčasnosti iba približne 30 audítorov kybernetickej bezpečnosti, ktorí sú ako jediní oprávnení audit kybernetickej bezpečnosti vykonať. Vzhľadom na počet povinne auditovaných osôb, ktorých sú stovky až tisíce, a priemernú dĺžku trvania auditov, sa môže veľmi ľahko stať, že termín nestihnú všetci,“ podotkol odborník na kybernetickú bezpečnosť spoločnosti TÜV SÜD Slovakia Igor Straka.

Audit vyžaduje zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorý platí od apríla 2018. Vďaka zavedeniu povinností prijať bezpečnostné opatrenia existuje nižšia pravdepodobnosť, že hackeri obmedzia chod nemocníc v čase pandémie tak, že nebudú schopné poskytovať zdravotnú starostlivosť. Igor Straka upozornil na prípad, ktorý sa stal v septembri v Nemecku, kde po hackerskom útoku na nemocnicu v Düsseldorfe zbytočne zomrela pacientka.

TÜV SÜD je medzinárodným koncernom, ktorý poskytuje služby v oblasti testovania, inšpekcie a certifikácie pre strategické oblasti priemyslu. S viac ako 24-tisíc pracovníkmi poskytuje služby po celom svete. Na Slovensku má zastúpenie v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a v Košiciach.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #nemocnice #kybernetická bezpečnosť #kyberbezpečnosť