Genetické inžinierstvo čoraz viac láka investorov

Genetické inžinierstvo je jedným z rýchlo sa rozvíjajúcich sektorov. V roku 2020 bol ohodnotený na 22,7 miliardy dolárov a do roku 2025 by malo dôjsť k jeho dvojnásobnému nárastu na úroveň 54,4 miliardy dolárov

07.04.2021 10:07
DNA, genetika Foto:
Investori vidia sľubné príležitosti najmä v personalizovanej medicíne.
debata

Genetické inžinierstvo čoraz viac vstupuje do našich životov. Postrehli sme výrazne aj v minulom roku, kedy genetické laboratóriá sekvenovali a rozlúštili genetický kód koronavírusu SARS-CoV-2, čo pripravilo pôdu pre vytváranie úspešných vakcín na jeho elimináciu.

Genetické inžinierstvo je jedným z rýchlo sa rozvíjajúcich sektorov. „V roku 2020 bol ohodnotený na 22,7 miliardy dolárov a do roku 2025 by malo dôjsť k dvojnásobnému nárastu na úroveň 54,4 miliardy dolárov. Jedným z impulzov pre rast sú štátne programy a rozsiahle investície,“ vysvetľuje Dominik Hapl, analytik Across Private Investments. Dodáva, že hlavným sektorom v rámci génového inžinierstva je personalizovaná medicína, čo znamená, že liečba bude šitá pacientovi „na mieru“ na základe jeho genetického kódu a predispozícií.

V kontexte vyššie uvedených informácií je genetické inžinierstvo z dlhodobého hľadiska aj zaujímavá investičná príležitosť. „Investor sa môže podieľať na raste tohto sektoru nákupom jednotlivých spoločností, akými sú Illumina, CRISPR Therapeutics, Natera či Pacific Bioscien. Tu je však veľmi ťažké identifikovať, ktorá z nich bude mať najväčší úspech. Investor však môže kúpiť aj tzv. burzovo obchodovateľné ETF (investičné fondy, poz. red.), akými sú napríklad ARK Genomic ETF alebo GLOBAL X Genomic ETF, ktoré v sebe zahŕňajú lídrov z daného sektora a investor tak mieri na „celý terč“,“ tvrdí Hapl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #genetické technológie #Across Private Investments #ETF #investičná príležitosť