Prevzal Markízu a úvery dostal až do Číny. Aké impérium po sebe zanechal Petr Kellner?

Najbohatší Čech Petr Kellner zomrel pri havárii vrtuľníka v blízkosti ľadovca Knik na Aljaške. Ako prvá o tom informovala miestna polícia, hneď po nej aj americký denník New York Times. Celá udalosť sa mala stať v sobotu a na palube spolu s ním zahynuli aj ďalší štyria ľudia. Denník Pravda sa pozrel na majetok a firmy, ktoré vybudoval český miliardár v priebehu svojho života.

29.03.2021 14:06
debata (23)

Kellner nebol len najbohatší človek v susednej Českej republike. Americký časopis Forbes ho zaradil aj na 68. pozíciu najbohatšieho človeka planéty. Jeho majetok odhadol zhruba na 17,5 miliardy amerických dolárov. Do rebríčka najbohatších ľudí sa pritom dostal už pred 15. rokmi. Vtedy ho Forbes zaradil na 224. miesto.

VIDEO: POzrite si miesto, kde zahynul Petr Kellner, český miliardár a vlastník Markízy.
Video

Ako sa však Kellner dostal do skupiny najbohatších ľudí na svete? Svoje aktivity rozbehol dva roky po páde komunizmu. Väčšina súčasných milionárov vyrástla na vtedajších privatizačných možnostiach. Výnimkou nebol ani Kellner. Jeho impérium vzniklo založením Prvého privatizačného fondu (PPF). Firma sa zamerala na takzvanú kupónovú privatizáciu. Vďaka nej tak PPF spravovala akcie viac ako dvoch stoviek firiem.

Podľa portálu ihned.cz mali hodnotu zhruba päť miliárd českých korún (vyše 191,7 milióna eur). Úspechu fondu dopomohla aj reklamná kampaň, na ktorú si firma vtedy požičala 20 miliónov českých korún od spoločnosti Sklo Union Teplice. O štyri roky neskôr po kupónovej privatizácii sa firma transformovala na holding a prevzala časť akcií Českej poisťovne.

Skupina dnes pôsobí v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Hodnota jej aktív sa odhaduje na zhruba 44 miliárd eur a zamestnáva desiatky tísíc ľudí.

Banky aj mediálne impérium

Najznámejším biznisom Kellnerovej PPF je finančníctvo. Vlastní napríklad aj pôžičkáreň Home Credit. Tá okrem Slovenska a Česka ponúka svoje služby napríklad aj v Číne, Rusku, Kazachstane či Indii. Podľa portálu Aktualne.cz zamestnáva po celom svete viac ako 120-tisíc ľudí. Fond má vo svojom portfóliu aj PPF banku a Air bank. Ešte pred Kellnerovou nehodou sa začali rokovania aj o zjednotení s bankou Moneta.

Ešte známejšie sú aktivity v mediálnej oblasti. PPF napríklad v roku 2002 kúpila televíziu Nova a neskôr ju predala americkej spoločnosti CME. Pred necelými dvomi rokmi však Kellner celú mediálnu spoločnosť odkúpil späť. Tým okrem iného získal aj slovenskú televíziu Markíza. Spolu tvorí CME 30 televíznych staníc a zasahuje približne 45 miliónov divákov v piatich krajinách strednej a východnej Európy.

Firma okrem mediálneho prostredia vlastní aj telekomunikačné aktíva. Patrí jej napríklad najväčší český operátor O2. Ten prevádzkuje aj svoju vlastnú televíznu platformu. Do telekomunikačného podnikania firme pribudol aj podiel napríklad nórskeho operátora Telenor s pôsobnosťou v štyroch krajinách. Patrí jej aj podiel v spoločnosti ČD Telematika, ktorá sa venuje internetovým a hlasovým službám.

O2 aréna, Mall aj Heureka

V rámci podnikania sa PPF pustila aj do internetových obchodov. Patrí jej napríklad takmer polovičný podiel v skupine Mall, ktorá má podľa Aktualne.cz ročný obrat viac ako pol miliardy českých korún (necelých dvestotisíc eur). Okrem známeho internetového obchodu patrí do portfólia skupiny aj CZC.cz či Košík.cz. Podobný podiel má fond aj na platforme Heureka, ktorá funguje v Česku aj na Slovensku.

Kellnerova firma sa venuje aj realitnému biznisu či dokonca medicíne. Jeho PPF Real Estate Holding kupuje aj stavia nehnuteľnosti v Rusku či Holandsku. Do skupiny PPF patrí napríklad aj firma, ktorá vlastní známu českú O2 arénu v Prahe. Do medicínskeho portfólia patria PPF firmy, ktoré sa venujú aj výskumu a vývoju nových liečiv. Špekuluje sa, že Kellner sa do tohto biznisu pustil kvôli svojej vlastnej chorobe.

Svoje aktivity má PPF i v oblasti priemyslu. Patrí tam napríklad strojárenská firma Škoda Transportation, ktorá je známa výrobou vlakov či električiek. Niekoľko súprav električiek českej značky brázdi mestské koľaje aj v Bratislave. Kellner bol tiež pri vzniku spoločnosti Energetický a priemyselný holding, kde ešte v roku 2009 vlastnil najväčší podiel. Ten však v roku 2013 predal.

Český miliardár sa venoval aj dobročinnej činnosti. So svojou manželkou Renátou Kellnerovou založil nadáciu The Kellner Family Foundation. Tá okrem iného podporuje napríklad kvalitu vzdelávania, kultúry či zdravia. Sponzorské príspevky PPF tiež putujú napríklad na podporu známeho Divadla Járy Cimrmana či Letných shakespearovských slávností.

Kto bude najbohatším Čechom?

Po tragickej smrti Kellnera môže jeho miesto najbohatšieho Čecha prevziať Radovan Vítek. Všetko však bude závisieť od toho, ako prebehne dedičské konanie po Kellnerovi. S konštatovaním prišiel český ekonóm Lukáš Kovanda. Vítek je totiž podľa časopisu Forbes druhým najbohatším človekom v Českej republike s majetkom na úrovni 86 miliárd českých korún. V prepočte ide o zhruba 3,2 miliardy eur.

Ak by sa majetok Kellnera vysporiadal bez dedičskej zmluvy či závetu, jeho majetok sa rozdelí rovným dielom medzi jeho štyri deti a manželku. Každý z nich by tak dostal zhruba 59 miliárd korún, čiže niečo vyše 2,2 miliardy eur. V takom prípade by sa najbohatším Čechom stal práve Vítek, dedičia po Kellnerovi by obsadili piate miesto.

O všetkom však nakoniec rozhodne dedičské konanie a to, či Kellner svoj majetok v závete nerozdelil inak.

Petr Kellner (56)

Ide o najbohatšieho človeka v Českej republike. Magazín Forbes ho vlani označil za 68. najbohatšieho človeka planéty s majetkom v prepočte viac ako 15 miliárd eur. Narodil sa v České Lípě a vyštudoval Strednú ekonomickú školu v Liberci. Absolvoval tiež Vysokú školu ekonomickú v Prahe. Kellner je majoritným vlastníkom investičnej skupiny PPF Group a podľa výročnej správy za rok 2019 vlastní 98,93 percenta PPF.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Petr Kellner #miliardár #PPF #miliardári