Poplatok za karty aj práca s hotovosťou. Slovenská sporiteľňa mení cenník

Trend drahších pobočkových operácií pokračuje. K rozsiahlej zmene cenníka pristúpila po VÚB banke aj Slovenská sporiteľňa. Od júna tohto roka tam budú drahšie najmä služby s hotovosťou, bezhotovostné operácie, poplatky pri platobných kartách, výber z bankomatov inej banky, ale aj poistenie k úverom.

27.03.2021 18:00
debata (24)

Banky sa v posledných rokoch pustili do regulácie pobočiek a reformy svojich služieb. S tým súvisí aj zmena cenníkov za niektoré operácie pri osobnej návšteve. Týmto smerom ide aj Slovenská sporiteľňa, ktorá od júna prekope svoj cenník. Podľa jej hovorkyne Marty Cesnakovej banka niektoré poplatky znižuje či ruší, iné zvyšuje.

„Cieľom je motivovať ľudí, aby nechodili s bežnými úkonmi do pobočiek, ale vedeli ich vyriešiť on-line,“ vysvetľuje hovorkyňa. Dôkazom toho sú drahšie bezhotovostné príkazy či práca s peniazmi priamo na pobočke. Napríklad jednorazový platobný príkaz na úhradu a prevod FIT 2.0 z účtu zdražie z pôvodných päť eur na šesť eur.

Urgentný prevod bude pri osobnej návšteve stáť 30 eur, pôvodne bol o desať eur lacnejší. O päť eur stúpne aj jeho cena cez elektronické služby, stáť bude 15 eur. Zmena alebo zrušenie trvalého príkazu budú v pobočke o jedno euro drahšie. Cena stúpne z pôvodných päť eur na šesť eur. Cez internet banking je to zadarmo tak, ako vo väčšine bánk.

Drahá hotovosť

Ceny sa zvyšujú aj pri manipulácii s hotovosťou. Podľa odborníkov je hotovosť pre banku drahá komplikácia. Potrebujú k tomu totiž školený personál a špeciálne zabezpečenie. Preto sa tieto náklady snažia kompenzovať vysokými poplatkami. Ľudí by to malo odradiť od nosenia peňazí do pobočiek a viac využívať takzvané vkladomaty. Tie fungujú ako bankomat, do ktorého sa peniaze dajú aj vkladať priamo na účet.

Slovenská sporiteľňa tak od júna zdražuje aj hotovostné vklady, výbery a zamieňanie pri eurominciach. Banka zároveň rozlišuje, či ide o triedené, alebo netriedené mince. Napríklad od 51 do 500 vytriedených mincí si banka bude účtovať sedem eur. Do tisíc mincí to bude stáť 20 eur a nad tisíc zase 30 eur. Predtým to bolo o päť eur lacnejšie.

Pri netriedených minciach banka služby zdražuje až o desať eur. Drahšie to je hlavne preto, že personál musí mince navyše ešte aj triediť podľa hodnoty. Napríklad pri vklade či rozmieňaní od 51 do 500 mincí zaplatí človek poplatok 14 eur. Pri týchto službách do tisíc mincí to bude stáť 40 eur a nad tisíc mincí bude poplatok 60 eur.

Menia sa aj kartové poplatky

Banka mení sadzobník aj pri používaní platobných kariet. Napríklad za jej expresné vydanie po novom ľudia zaplatia 50 eur, predtým to stálo 40 eur. Opätovné vytlačenie PIN kódu bude stáť päť eur. Predtým to bolo za 3,50 eura. Na druhej strane banka zruší poplatok za zmenu PIN kódu cez všetky bankomaty.

Pre klientov Slovenskej sporiteľne bude o niečo drahší aj výber hotovosti z bankomatu inej banky na Slovensku a v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Cena stúpne z pôvodných 2,50 eura na tri eurá. Poplatok z dvoch eur na deväť eur stúpne aj pri výbere hotovosti platobnou kartou cez POS terminál, imprinter v bankách či u obchodníkov.

Ľudia si priplatia aj pri kreditných kartách. Mesačný poplatok za kreditku VISA Gold sa zvýši o 50 eurocentov na osem eur mesačne. Ak z nej niekto dostáva aj mesačné výpisy poštou, zaplatí dve eurá mesačne. Pribudol aj nový poplatok za výber hotovosti z bankomatu inej banky alebo v zahraničí. Pri VISA Classic to bude osem eur, pri VISA Gold je to zadarmo.

Pri platobných aj kreditných kartách tiež stúpne poplatok pri platbách za hazardné hry, lotérie a za stávkovanie z pôvodných troch eur na päť eur.

Poistenie aj poplatok za úver

Slovenská sporiteľňa v rámci zmeny tiež premenovala názvy platobných kariet, ktoré poskytuje k osobným účtom. Mesačné poplatky za ich používanie by sa však meniť nemali. Stále tiež platí, že ľudia s účtom majú internet banking zadarmo. „Tí, ktorí aktívne bankujú a pravidelne sporia či investujú, môžu mať navyše svoj účet úplne bez poplatku,“ tvrdí Cesnaková.

Sadzby cenníka sa dotknú aj poistenia úverov. Napríklad pri bezúčelových spotrebných úveroch bude rozšírený súbor poistenia za poplatok 8,95 percenta zo splátky úveru za mesiac. Sadzba stúpla len o 0,15 percenta. Súbor poistenia senior bude za poplatok 10,41 percenta zo splátky. Poistka však zdražela len o 0,11 percenta zo splátky.

Pri úveroch na bývanie bude rozšírený súbor poistenia za poplatok 11,12 percenta zo splátky úveru za mesiac. Predtým ľudia platili 11 percent. O niečo viac stúpne poplatok za komplexný súbor poistenia k úveru. Mesačný poplatok stúpne z pôvodných 13,30 percenta na 13,52 percenta zo splátky úveru.

Ľudia si priplatia aj za poskytnutie úveru na bývanie. Poplatok za jeho poskytnutie bude po novom 0,7 percenta z výšky úveru. Minimálne však 300 eur a maximálne tisíc eur. Predtým bol minimálny poplatok napríklad pri úveroch do 20-tisíc eur na úrovni 199 eur. Takmer tisíc eur sa platilo len v prípade, ak si niekto bral úver nad 100-tisíc eur.

Banka zároveň mení poplatok za vinkuláciu peňažných prostriedkov na klasických, vkladových a sporiacich účtoch alebo za vypracovanie zmluvy o vinkulácii. Ten stúpne z pôvodných 80 eur na 120 eur. V rámci osobného účtu tiež ľudia zaplatia o jedno euro viac za zaslanie výpisu poštou v rámci Slovenska. Poplatok bude na úrovni dvoch eur.

Aké banky menili v roku 2021 cenník?

VÚB

  • Banka od 1. apríla tohto roka mení ceny napríklad za vedenie bežného účtu – bude stáť päť eur, teraz stojí štyri eurá. Výber hotovosti v pobočke zdražie z pôvodných päť eur na šesť eur. Rovnako sa zvýši aj poplatok za SEPA inkasá, trvalé príkazy a ostatné manuálne spracované prevody.
  • Zruší sa tiež používanie bezkontaktnej nálepky Visa Inspire Wave 2 Pay. Výber hotovosti z cudzieho bankomatu zdražie o 0,50 eura. Príplatok za expresné vydanie karty a PIN kódu bude 15 eur, predtým bol desať eur.
  • Zobrazenie zostatku cez bankomat VÚB banky bude za poplatok 0,10 eura. V bankomate inej banky za 1 euro. On-line zmena denných limitov bude za poplatok 1,5 eura.
  • Zavedie sa tiež nový poplatok desať eur za riešenie žiadostí klientov o vrátenie platby kartou. Predovšetkým v prípade nedodania tovaru alebo služby. Neplatí to v prípade zneužitia platobnej karty. Zmenia sa aj poplatky pri kreditných kartách a zdražie výmena bankoviek a mincí.

Poštová banka

  • Banka od 1. apríla tohto roka ruší bezplatné SMS informovanie v rámci ceny balíkov služieb Užitočný účet a Užitočný účet Junior. Po novom si ho môžu ľudia aktivovať za poplatok jedno euro mesačne.

ČSOB

  • Od 1. januára 2021 už banka zrušila poplatok za prijatú platbu v eurách, prijatú alebo vrátenú platbu na základe SEPA inkasa a tiež poplatok za platbu na základe trvalého platobného príkazu. Okrem toho banka znížila poplatok za zmenu zmluvných podmienok pri spotrebiteľskom úvere zo 40 eur na 20 eur.
  • Od februára tohto roka môžu zároveň klienti ČSOB vyberať peniaze z bankomatov OTP banky za takých podmienok, ako keby vyberali z bankomatu ČSOB. Rovnaké možnosti majú aj klienti OTP banky. Súvisí to so zlučovaním týchto dvoch bankových domov.

UniCredit Bank

  • Banka od februára tohto roka zrušila poplatok za používanie internet bankingu a mobilnej aplikácie. Predtým bol poplatok mimo balíka služieb na úrovni 40 euro centov mesačne.

Zdroj: Cenníky bánk

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #poplatky #Slovenská sporiteľňa #zmena cenníka