Priemysel prežije s logistikou. Pomôže i robotizácia

Logistika je alfou a omegou každého podnikania. Ak funguje aj v krízových obdobiach spôsobených pandémiou či veľkou prírodnou katastrofou, prežije aj priemysel a výroba. V opačnom prípade to pocíti hospodárstvo nielen na úrovni firiem, ale aj národných ekonomík.

27.03.2021 10:00
debata

Logistika sa v súčasnosti zásadne mení. Nedá sa vyhnúť jej digitalizácii a automatizácii a tlak cíti každá spoločnosť, pretože dodávky tovarov a komponentov načas musia byť dodržané. „Logistika je Achillovou pätou každého podnikania, je to vyvrcholenie poznania, dôvery a spoľahnutia sa na značku, ktorú kupujem. To, ako sme zvládli logistiku včera, nezaručuje, ako ju zvládneme zajtra. Je to o neustálom zlepšovaní sa,“ potvrdzuje Marek Mikuš, generálny riaditeľ SIKA Slovensko.

Firmy čakajú zásadné zmeny

Tlak na rýchlejšie a presnejšie procesy s minimom chýb, ktoré majú byť zároveň aj lacnejšie a bezpečnejšie, zásadne zvýšil rýchlosť vývoja nových technológií v oblasti logistiky. Digitalizácia a automatizácia sa netýka len výroby, ale aj skladov a intralogistiky.

Analytici predpokladajú, že digitalizácia a robotizácia logistiky spôsobí v tomto segmente v priebehu piatich rokov výrazné zmeny. Firmám, ktoré stihnú zareagovať včas a dobre, to zvýši príjmy. Firmám, ktoré nestihnú držať krok, napríklad pre vysoké finančné nároky týchto procesov, to zníži šancu obstáť medzi konkurenciou.

Nahradia ľudí roboty?

Nie všetko sa dá digitalizovať a automatizovať. „Naša spoločnosť sa venuje výrobe chémie pre stavebníctvo a automotive, je do veľkej miery automatizovaná, no nedokážem si predstaviť, že by pri jej aplikácii a reálnom použití ľudí mohol nahradiť robot.

Iste by bolo skvelé mať všetko odolné voči chybám, ktoré ľudia spôsobujú, avšak prostredie, kde sa naše materiály aplikujú, je vždy iné, raz je to interiér, inokedy exteriér, raz v horúčavách, inokedy v chlade. Využívajú sa v odlišných podmienkach, ktorým sa vždy treba prispôsobiť, nedajú sa automatizovať. Skúsenosti a zručnosti človeka sú a ostanú v mnohých oblastiach nenahraditeľné,“ uzatvára M. Mikuš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #logistika #priemyel