Svetová produkcia áut sa vlani vrátila na úroveň spred desiatich rokov

Podľa Medzinárodného združenia výrobcov automobilov (OICA) sa v roku 2020 vyrobilo vo svete menej než 78 miliónov áut.

25.03.2021 18:33
Mercedes-Benz dovoz domov Foto:
predaj áut zostal v roku 2020 pod hranicou 78 miliónov.
debata

Produkcia áut sa v minulom roku prepadla zhruba o 16 % a zaznamenala najhorší výsledok od krízového roka 2010. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá výrazne zasiahla okrem iných aj automobilový sektor. Informovalo o tom vo štvrtok Medzinárodné združenie výrobcov automobilov (OICA).

Podľa OICA sa v roku 2020 vyrobilo vo svete menej než 78 miliónov áut. To je približne úroveň z roka 2010, keď ekonomiky zápasili s dôsledkami svetovej finančnej krízy. Na porovnanie, v roku 2019 klesla celosvetová produkcia áut takmer o 5 %.

V Európe sa produkcia znížila o viac než 21 %. Pokles zaznamenali všetky kľúčové trhy, pričom rozsah poklesu sa pohyboval od 11 % do takmer 40 %. Európa sa na celosvetovej výrobe áut podieľa približne 22 %.

V Severnej Amerike klesla produkcia o viac než 20 %, v samotných USA pokles predstavoval 19 %. Omnoho výraznejšie sa znížila výroba áut v krajinách Južnej Ameriky, až o 30 %. Z toho v Brazílii pokles predstavoval takmer 32 %. Výroba klesla výrazne aj v Afrike, o viac než 35 %.

Na druhej strane, Ázia si počínala relatívne dobre, napriek tomu, že na začiatku roka ako prvá zápasila s problémami spojenými so šírením nového koronavírusu. Produkcia síce klesla, pokles však dosiahol iba 10 %. Ázijský trh potiahla najmä Čína, kde výroba áut klesla vlani iba o 2 percentá. Ázia je pritom najväčším regiónom, čo sa týka produkcie áut. Na celosvetovej výrobe sa podieľa zhruba 57 percentami.

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #nové autá #OICA #globálny predaj áut