Volkswagen Slovakia sa prihlásil k cieľu dosiahnuť uhlíkovú neutralitu

Volkswagen Slovakia uzavrel minulý rok s takým zložením vozového parku, vďaka ktorému splnil prísne emisné limity. Priemer emisií CO2 sa teda dostal pod 95 g/km. Ako ďalej informovala automobilka, zároveň plánuje do roku 2025 vyrábať vozidlá o 45 % ekologickejšie v porovnaní s referenčným rokom 2010. Na každé vyrobené vozidlo chce vyprodukovať okrem skoro polovičného množstva emisií CO2, aj menej prchavých organických látok a skládkového odpadu.

23.03.2021 10:55
debata

„Spoločnosť Volkswagen Slovakia sa ako súčasť celosvetového koncernu vydala na cestu k uhlíkovej neutralite. Koncom minulého roka dostal plug-in hybridný pohon v poradí už piaty SUV model a od tohto momentu disponujú alternatívnym, zeleným pohonom všetky SUV modely, ktoré sú kompletne vyrábané v bratislavskom závode," uviedla hovorkyňa automobilky Lucia Kovarovič Makayová. Spolu so znižovaním CO2 pri produktoch sa spoločnosť zameriava tiež na zmenšovanie uhlíkovej stopy priamo vo výrobe a logistike a možnosti hľadá aj v rámci firemnej mobility.

S elektrifikáciou modelov začal koncern Volkswagen v roku 2013 práve v Bratislave. Na Slovensku v tom čase odštartovala výroba prvého elektromobilu v koncerne Volkswagenu e-up!. V súčasnosti sa produkuje všetkých päť SUV modelov (Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Porsche Cayenne Coupé, Audi Q7, Audi Q8), ktoré sa zhotovujú pre celý svet v Bratislave, aj s plug-in hybridným pohonom. V segmente malých mestských vozidiel sú od konca roka 2019 plne elektrifikované všetky tri modely – Volkswagen e-up!, SEAT Mii electric a ŠKODA CITIGOe iV.

Volkswagen Slovakia vyrobil na Slovensku od roku 1991 viac ako 6 miliónov vozidiel. Je pilierom slovenského exportu a zároveň jedným z najväčších súkromných zamestnávateľov v krajine. Spoločnosť preinvestovala na Slovensku od svojho vzniku už vyše 4,5 miliardy eur. Okrem vozidiel produkuje prevodovky, komponenty pre prevodovky a podvozky, ako aj zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #uhlíková neutralita