Bratislavský Volkswagen vznikol ešte počas česko-slovenskej vlády. Ubehlo už 30 rokov

Presne pred tromi desaťročiami bola podpísaná dohoda o vytvorení novej spoločnosti a podnikateľskom zámere medzi koncernom Volkswagen, Bratislavskými automobilovými závodmi (BAZ) a vtedajšou česko-slovenskou vládou. O dva a pol mesiaca neskôr tak vznikla spoločnosti Volkswagen Bratislava s 80-percentným podielom Volkswagen AG a zvyšok mal BAZ.

12.03.2021 10:56
debata (1)

Z bratislavskej fabriky BAZ, v ktorej na začiatku vyrábali zamestnanci autá ručne a na dnešné pomery v malých objemoch, sa stala počas uplynulých desaťročí európska fabrika. Do dnešného dňa bolo v Bratislave vyrobených a do celého sveta exportovaných viac ako šesť miliónov vozidiel pätnástich modelov pod logom piatich koncernových značiek. Až 40 percent súčasných zamestnancov tam navyše pracuje viac ako desať rokov.

„Za tento čas získal bratislavský závod vysokú odbornú kompetenciu a dôveru zo strany koncernu, ktorá bola zhmotnená do mnohých úspešných projektov,“ uviedol Dr. Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia. Závod má za sebou aj niekoľko dôležitých miľníkov. Napríklad prvé sériové vozidlo VW Passat bolo vyrobené 14. februára 1992. O rok neskôr vznikol závod na výrobu komponentov v Martine.

V roku 2001 sa firma dočkala aj príchodu SUV modelov do Bratislavy. O desať rokov neskôr odštartovala produkcia malých mestských vozidiel New Small Family. Prvé elektrické vozidlo koncernu Volkswagen vyrobené v Bratislave bolo vyrobené v roku 2013. O štyri roky neskôr závod otvoril novú karosáreň a montážnu halu Porsche. Spustila sa aj kompletná produkcia novej generácie modelov Porsche Cayenne.

Vlani firma vyhrala boj o investíciu v objeme 500 miliónov eur, ktorá so sebou prinesie v roku 2023 výrobu nových generácií modelov Volkswagen Passat a Škoda Superb.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #automobilka #Volkswagen