Inovátorov ničí verejné obstarávanie. Zmenu treba rýchlo

Peniaze sa našli, no zrejme ich nestihnú minúť. Situácia okolo inovatívnych firiem, ktoré od Európskej únie dostali pečať Seal of Excellence, sa naďalej komplikuje. Tentoraz je na vine zložité verejné obstarávanie, ktoré na Slovensku sťažuje situáciu mnohým už od nepamäti. V prípade inovátorov, ktorých potreby sa v procese výskumu a vývoja neustále menia a nesmú trvať príliš dlho, je doslova zabijakom. Podľa odborníkov nepomôže ani návrh novely z dielne poslankyne a predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej. Ten sa do druhého čítania v parlamente dostane už budúci týždeň.

12.03.2021 06:00
inovátor, vedec Foto:
Na Slovensku sú pravidlá verejného obstarávania nastavené tak zložito, že znevýhodňujú naše inovátorské firmy voči zahraničiu.
debata (1)

"Verejné obstarávanie na Slovensku trvá neskutočne dlho, čoho následkom sa inovácie nedostanú na trh dostatočne rýchlo. Existujú pritom aj iné formy kontroly využívania eurofondov, ktoré sa využívajú v iných členských štátoch,“ hovorí Jana Malečková z projektu Everifin. Ten spája bankové účty, umožňuje digitálnu fakturáciu a okamžité platby.

Na Slovensku sú však pravidlá nastavené tak zložito, že znevýhodňujú slovenské firmy voči zahraničiu, dodáva Malečková. A to či už ide o rýchlosť, s ktorou dokážu inovácie priviesť na trh, alebo v prípade spolupráce so zahraničím, kde sa kvôli našim zákonom stávajú príťažou a brzdou tímu. O potrebe zmeny súčasného znenia zákona podľa Malečkovej komunikujú aj s ministerstvom hospodárstva, a to už od leta. "Na to, aby ste verejné obstarávanie vôbec zvládli a eliminovali všetky možné procesné chyby, musíte si najať odborníkov na obstarávanie alebo právnikov,“ hovorí Ivo Krpelan zo spoločnosti PeWaS, ktorá vyvíja revolučný produkt na hydrostimulačné ošetrenie osiva.

Novela, čo nič nerieši

Komplikovanú situáciu s verejným obstarávaním mala vyriešiť práve Zemanovej novela. "Cieľom novely je odstránenie národného goldplatingu (domáca legislatíva ide nad rámec požiadaviek Bruselu a vzniká zbytočná byrokracia, poz.red.) a zosúladenie národnej úpravy s európskou v oblasti služieb zameraných na výskum a vývoj,“ píše sa v dôvodovej správe k návrhu. Podľa odborníkov však v znení, v akom sa návrh zákona nachádza teraz, problémom inovátorov vôbec nepohne. "Ide vo svojej podstate skôr o duplikovanie výnimky týkajúcej sa výskumu a vývoja, ktorá sa už nachádza v zákone o verejnom obstarávaní o pár paragrafov vyššie. Toto netvrdíme len my,“ hovorí právnik advokátskej kancelárie Grand Oak Marek Šmid.

Podobný názor má aj Úrad pre verejné obstarávanie. Uviedol to i v predkladacej správe k materiálu. "Navrhovaná právna úprava vôbec nemusí byť potrebná a ide skôr o záležitosť výkladu súčasných pravidiel. Prípadné problémy prijímateľov dotácií v oblasti výskumu sa tak týmto nevyriešia a podľa názoru úradu je vhodné hľadať iné cesty,“ hovorí riaditeľka tlačového odboru ÚVO Jana Zvončeková. Pokiaľ ide o ambíciu odstraňovania národného goldplatingu pri prijímateľoch dotácií, ponúkajú sa širšie možnosti, dodáva s odvolaním sa na komplexný návrh novely zákona, ktorú úrad zverejnil ešte v októbri.

Fakt, že takto postavený návrh zákona nič nevyrieši, si uvedomujú aj samotné firmy. "Nepochybujeme o dobrom úmysle pri jeho predkladaní, ale podľa nášho názoru je pre efektívne a kvalitné verejné obstarávanie potrebné upraviť celú národnú legislatívu a odstrániť národný goldplating z predpisov upravujúcich verejné obstarávanie plošne,“ hovorí Jozef Nosáľ, Business Development Manager spoločnosti Zdroje Zeme, ktorá vyvíja ekologický, energetický a technologický projekt bezodpadového spracovania bioodpadu. Vymedziť a zjednodušiť treba postupy a procesy aj pre vedu, výskum a inovácie najmä pri obstarávaní služieb a tovarov, prípadne ich vyňať na základe výnimky, dodáva.

Zemanová: Za návrhom si stojím

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS si však za návrhom zákona tak, ako je v súčasnosti napísaný, stojí. "Zo stanoviska ministerstva hospodárstva vyplýva, že neexistuje jednoznačný výklad, že výnimka, ktorá už v zákone je, je aplikovateľná práve pre plánované SoE projekty. Znakom toho, že dochádza k rôznej interpretácii, je už aj to, že si túto výnimku podľa našich informácií nikto neuplatňoval a výskumné a vývojové služby dotovaných subjektov boli obstarávané v režime Zákona o verejnom obstarávaní,“ hovorí Zemanová. Zmeniť svoj návrh sa preto nechystá. "Stojím si za tým, že novela zákona je legislatívne správna a aspoň trochu pomôže vede a výskumu,“ dodáva.

Firmy však nemajú čas na podobné hranie sa so slovíčkami. Peniaze, ktoré sa pre ne z predchádzajúceho eurofondového obdobia na poslednú chvíľu a pod tlakom verejnosti našli na ministerstve dopravy, treba minúť do konca roku 2023. Ak bude treba každý jeden tovar a službu riešiť cez verejné obstarávanie, neoplatí sa im ani začínať. "Obstarávanie môže trvať aj rok a za ten čas sa v prípade inovácií a výskumu veci aj desaťkrát zmenia. Nehovoriac o tom, že ak podávate informácie o všetkom ohľadom svojej práce, sprístupňujete informácie o svojom know-how,“ hovorí Libor Majer, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti R-DAS, ktorá sa venuje výskumu a vývoju IKT technológií a je držiteľom 12 pečatí Seal of Excellence. Za takýchto podmienok sa vývoj a výskum v reálnom čase robiť nedajú, tobôž nie očakávať, že výsledkom budú inovácie, dodáva. Navyše, problém môže nastať aj pri samotnej kontrole. "Kontrolóri často nerozumejú technickej špecifikácii zložitejších – nie bežných strojov, materiálov a služieb, zadaných pri verejnom obstarávaní. V inováciách sa nepohybujeme v sfére bežných tovarov a služieb,“ dodáva Malečková.

Oplatí sa čakať na Holého novelu?

Druhou alternatívou je počkať si až na znenie veľkej novely verejného obstarávania, ktorú chystá podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina). Tá by mala podľa vicepremiéra skrátiť obstarávanie až na niekoľko týždňov. "De facto by stačilo do systému nahrať požiadavku na určitý tovar. Cez rovnaký systém by sa prihlásili možní dodávatelia a od toho, ktorý vie danú vec dodať najlacnejšie, by ju bolo možné okamžite kúpiť,“ hovorí Holý. Kedy však bude hotová, je zatiaľ otázne. "Potrebujeme dotiahnuť posledné rokovania. Dlhšie ako mesiac, dva by to ale trvať nemalo,“ dodáva.

Na príchod komplexnej novely sa odvoláva aj ministerstvo hospodárstva. "Máme ambíciu v zmenách pokračovať a pripraviť komplexnejší návrh, ktorý prinesie zjednodušenie procesu verejného obstarávania pre čo najväčšie spektrum podnikateľských subjektov v postavení prijímateľov grantov alebo iných foriem podpory,“ povedala hovorkyňa rezortu Katarína Matejková. Príprava takéhoto návrhu si však vyžiada nielen viac času, ale aj širšiu odbornú diskusiu, dodáva.

Aj to však môže byť pre inovátorov pridlho. "Komplexná revolúcia vo verejnom obstarávaní je revolúciou, nie obyčajnou zmenou. A tá väčšinou netrvá jeden deň, ani týždeň či mesiac. Tento čas už inovatívne firmy nemajú. Okrem toho, v tomto momente sú všetky hviezdy naklonené tomu, aby sa takáto zmena udiala,“ hovorí právnik advokátskej kancelárie Grand Oak Marek Šmid. Novela sa ešte môže zmeniť k lepšiemu počas legislatívneho procesu v parlamente. A to buď zo strany poslancov, alebo ju zmení samotná pani poslankyňa Zemanová, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #verejné obstarávanie #seal of excellence