Zahraničný obchod v januári stagnoval

Nový rok otvoril zahraničný obchod v pomerne dobrej kondícii – predovšetkým v porovnaní s minulým rokom. Výsledné saldo v januári bolo aktívne. A to v objeme 241,2 milióna eur, čo je o 235,7 milióna eur viac ako vlani. Celkový vývoz tovaru v úvode roka dosiahol podľa predbežných výsledkov hodnotu 6,6 miliardy eur, pri medziročnom poklese o 0,1 percenta. Ukázali to najnovšie údaje Štatistického úradu.

11.03.2021 09:49 , aktualizované: 16:21
debata

Čísla potiahol napriek poklesu oproti decembru najmä automobilový priemysel. Ostatne ukazuje to aj štatistika – kategória strojov a prepravných zariadení zaznamenala v januári výrazne spomalenie dynamiky medziročného rastu z decembrových 15,1 percenta na 3,4 percenta. Podľa analytik UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka ide o najpomalšiu dynamiku medziročného rastu vývozov v tejto kategórií od jarnej pandémie. A to i napriek tomu, že čísla priemyslu naznačujú stále rastúcu produkciu hutníkov i strojárov.

Naopak, horší výsledok zapísal obchod s minerálnymi palivami a chemikáliami. Medziročne klesali najmä vývozy palív – a to až takmer o tretinu. Rôzne priemyselné výrobky ubrali vyše desatinu.

Na dobré správy si počkáme

Zásadné oživenie zahraničného obchodu sa v prvom štvrťroku roka podľa Koršňáka nedá čakať. „Druhá vlna pandémie v Európe by aj napriek tomu, že stále pozorujeme len jej limitované negatívne dopady na priemysel, mala predsa len brzdiť jeho zotavovanie a ovplyvniť tak aj čísla zahraničného obchodu,“ hovorí. Pokiaľ však bežiaca pandémia nútene neodstaví priemyselnú výrobu či nezavrie hranice prepady podobné tým z jari minulého roka už neprídu, dodáva analytik.

Už na jar s avšak zahraničný obchod rozbehne, medziročne ho potiahnu i nízke hodnoty z minulého roka. Tento rast tak bude mať podľa Koršňáka takmer výlučne technický charakter. „Po upokojení aktuálnej druhej vlny pandémie by sa obrat v zahraničnom obchode mohol pomerne rýchlo zotavovať, rozširovanie prebytkov zahraničného obchodu sa však pravdepodobne bude spomaľovať,“ hovorí. Nevylučuje ani mierne úpravy rastu v druhej polovici roka – a to najmä pre postupné zotavovanie cien ropy na svetových trhoch.

Ako sú na tom v cudzine?

„Čísla zahraničného obchodu z úvodu roka, ako aj priemyselnej produkcie zo včera naznačujú, že slovenský priemysel je stále v dobrej kondícii,“ hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Tieto výsledky ukazujú podľa neho i európske prieskumy očakávaní podnikateľov v priemysle, ale aj slovenský index ekonomického sentimentu. Prieskumové dáta spred niekoľkých dní z Nemecka – nášho najvýznamnejšieho obchodného partnera, naznačili, že aj nemeckí výrobcovia áut očakávajú navýšenie produkcie v tomto odvetví.

Pre Slovensko je veľmi dôležité, ako sa v boji proti pandémii darí aj ostatným krajinám sveta, pripomína Horňák. „Významnú úlohu zohrávajú najmä členské krajiny EÚ, do ktorých sme v januári vyviezli 80 percent celkovej hodnoty exportu,“ hovorí analytik. Je preto podľa neho i v ekonomickom záujme, aby očkovanie rýchlo napredovalo doma aj v zahraničí. Čim rýchlejšie sa totiž opatrenia uvoľnia, tým svižnejšie sa zotaví zahraničný dopyt, dodáva Horňák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničný obchod #priemysel #koronavírus