Von der Leyenová a Biden sa dohodli na pozastavení všetkých ciel týkajúcich sa sporu Airbus - Boeing

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a americký prezident Joe Biden sa počas piatkového telefonátu dohodli, že na počiatočné obdobie štyroch mesiacov pozastavia všetky clá uvalené v súvislosti so spormi o subvencie pre výrobcov lietadiel Airbus a Boeing. Informoval o tom oficiálny web výkonného orgánu Európskej únie.

05.03.2021 19:47
debata (1)

Podľa 62-ročnej nemeckej političky predstavuje tento krok „vynikajúcu správu pre podniky a priemyselné odvetvia na oboch stranách Atlantiku a veľmi pozitívny signál pre hospodársku spoluprácu v nasledujúcich rokoch“.

Von der Leyenová a Biden diskutovali o mnohých výzvach, ktoré EÚ a USA spoločne zdieľajú – predovšetkým o pandémii koronavírusu, vývoji vakcín a zlepšení zdravotnej bezpečnosti po celom svete. „Pozvala som prezidenta Bidena na Svetový zdravotnícky samit, ktorý sa uskutoční 21. mája v Ríme,“ podotkla.

Obaja sa zhovárali aj o budúcnosti hospodárskych vzťahov či zintenzívnení spolupráce pri podpore demokracie. „Zdieľame strategický pohľad na Rusko. Navrhla som, aby sme úzko koordinovali predovšetkým naše politiky a opatrenia týkajúce sa východnej Európy,“ skonštatovala Von der Leyenová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing #Ursula von der Leyenová #clá