Maloobchodníkom v januári rekordne klesli tržby. Ešte viac než vlani na jar

Tržby v maloobchode sa v januári medziročne znížili o 16,8 percenta. To bol podľa Štatistického úradu SR najväčší pokles od roku 2009, teda od poslednej zmeny metodiky.

04.03.2021 09:46 , aktualizované: 10:29
debata (3)

Znížili sa vo všetkých deviatich sledovaných činnostiach maloobchodu, v štyroch z nich dosiahol pokles historické minimá. Prehĺbil sa pokles tržieb v predaji a oprave motorových vozidiel, po decembrovom zvýšení znova klesli aj tržby vo veľkoobchode. Tržby reštaurácií a pohostinstiev nedosiahli ani polovicu tržieb z januára 2020. Horšie na tom boli už len ubytovatelia, tržby v ubytovaní sa prepadli na historicky najnižšiu hodnotu.

Situáciu v maloobchode ovplyvnilo zníženie v podielovo najvýznamnejších činnostiach. Prvýkrát od začiatku koronakrízy sa do výraznejšieho poklesu dostal maloobchod v nešpecializo­vaných predajniach, kam spadajú hypermarkety a supermarkety, a to o 12,4 percenta. Táto zložka maloobchodu podľa úradu minulý rok pomerne dobre odolávala situácii, a na rozdiel od ostatných štruktúr maloobchodu vykazovala medziročné rasty tržieb. V januári 2021 však prišla zmena, hypermarkety a supermarkety zaznamenali najväčší prepad tržieb od roku 2009.

„Dôvodom sú bezpečnostné opatrenia, kvôli ktorým boli v januári, a naďalej aj sú, kamenné prevádzky obchodov zatvorené,“ vysvetľuje analytička spoločnosti WOOD & Company Eva Sadovská. Ako ďalej uviedla, v hypermarketoch a supermarketoch, ktorých tržby tvoria vyše 40 percent z celkových tržieb maloobchodu, zároveň platil zákaz predaja ostatného tovaru. „O ich pokles tržieb sa tak podpísali najmä páskami prelepené regály s oblečením či iným vybavením do domácností, ktoré bežne pod jednou strechou ponúkajú spolu s potravinami a drogériou,“ dodala analytička.

Prepad aj pri inom tovare

Významné bolo aj zníženie v špecializovaných predajniach ostatného tovaru o 16,6 percenta, ako aj v špecializovaných predajniach s ostatným tovarom pre domácnosť o 34,4 percenta, kde tržby klesli najviac od februára 2009. Vtedy bol pokles o 41,3 percenta. Historické prepady tržieb zaznamenali aj predajcovia v špecializovaných predajniach s potravinami, nápojmi a tabakom o 20,3 percenta a v stánkoch a na trhoch o 51,5 percenta. V týchto prípadoch však išlo podľa úradu o podielovo menej významné činnosti maloobchodu.

Výrazne medziročne klesli aj tržby v predajniach s obuvou a koženými výrobkami o 75 percent a v predajniach s odevmi o 61 percent. V obidvoch činnostiach sa tempo poklesu oproti decembru výrazne prehĺbilo. Pokles tržieb zaznamenali aj maloobchodné predajne mäsa a mäsových výrobkov o 27 percent a predajne s tabakovými výrobkami o desať percent. Naďalej pokračoval pokles tržieb v predaji a oprave motorových vozidiel, na začiatku roka 2021 tržby medziročne klesli takmer o 20 percent, bolo to najviac od mája 2020.

Sadovská vysvetľuje, že oproti vlaňajšku si síce mnohé kamenné prevádzky, ktoré musia byť zatvorené, vylepšili alebo vytvorili svoje online kanály, no ani tie im ich obvyklý predaj či tržby nedokázali zabezpečiť. Mnohí zákazníci podľa nej zároveň nákupy posúvali na neskôr, očakávajúc, kedy budú obchody opäť otvorené. „Pre veľkú skupinu spotrebiteľov je aj naďalej kľúčovým kontakt s predajcom, tovar pred nákupom vidieť, ohmatať či vyskúšať, možnosť mať zakúpený tovar ihneď k dispozícii či faktor nakupovania ako formy relaxu,“ dodala analytička.

Debakel pre reštaurácie

Tržby vo veľkoobchode sa znížili o 6,3 percenta. Na historicky najnižšiu hodnotu sa prepadli tržby v ubytovaní. Januárový pokles o 87,9 percenta prekonal aj prepad tržieb z prvej vlny pandémie v apríli 2020, vtedy to bol pokles o 84,7 percenta. Podobne nepriaznivý vývoj bol aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, januárové tržby sa medziročne znížili o viac ako polovicu. Ako vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, zodpovedá to aktuálnej pandemickej situácii poznačenej obmedzeniami vo forme lockdownu, ktoré zasahujú predovšetkým služby a odvetvia vyžadujúce fyzickú prítomnosť zákazníka.

„Druhá vlna pandémie ovplyvnila predaje v januári v dôsledku zavedených opatrení. Dáta za platby našich klientov, ktoré zahŕňajú aj platby za služby s oveľa vyšším poklesom, napovedali, že k určitému prepadu v januári príde, avšak nie v takomto rozsahu – preto nás pokles tržieb publikovaný Štatistickým úradom prekvapil,“ vysvetľuje Horňák. Ako dodal, druhá vlna bude mať nepochybne vplyv aj na spotrebu domácností v prvom štvrťroku tohto roka. „Avšak po uvoľnení opatrení by ekonomické oživenie, vrátane maloobchodných tržieb, malo zrýchliť,“ tvrdí.

Výraznejšie oživenie ekonomickej aktivity očakávame podľa teraz dostupných informácii od neskoršej jari 2021, dodal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #tržby #pandémia #maloobchodníci