Pandémia kosí biznis so súkromnými lietadlami: Ich dodávky klesli o viac než pätinu

Dodávky súkromných lietadiel klesli v minulom roku o viac než pätinu, čo je dôsledok pandémie nového koronavírusu, ktorá v prvej polovici roka ovplyvnila produkciu. Uviedla to tento týždeň Asociácia výrobcov lietadiel GAMA (General Aviation Manufacturers Association).

27.02.2021 12:44
debata (2)

Podľa informácií asociácie bolo vlani dodaných celkovo 644 súkromných lietadiel. V porovnaní s rekordným rokom 2019, keď dodávky dosiahli 809 strojov, to znamená pokles o 20,4 %.

Pandémia nového koronavírusu poškodila tento sektor najviac v 1. polroku, keď karanténne opatrenia prinútili viaceré firmy obmedziť produkciu. V 2. polroku výrobcovia súkromných lietadiel ako Gulfstream, Bombardier a Textron zaznamenali zotavenie, pričom najlepší kvartál evidovali v závere roka.

Opäť k tomu prispela pandémia, ktorá pre obavy zo šírenia vírusu zvýšila dopyt bohatších ľudí po lietadlách s menším počtom prepravovaných osôb. Napriek výraznejšiemu zotaveniu v závere roka však sektor nepredpokladá, že sa mu tento rok podarí návrat na predkrízovú úroveň.

Pozitívom však je, že sa pomaly zotavuje aj oblasť firemného cestovania. Ako povedal Tony Lefebvre zo spoločnosti Signature Flight Support, eviduje prvé signály opätovného rastu záujmu zo strany firiem, k čomu prispieva najmä pokračujúce očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo