Z financovania Európskej investičnej banky čerpalo peniaze 2 600 firiem

Z financovania z Európskej investičnej banky (EIB) benefitovalo na Slovensku vlani viac ako 2600 podnikov a podporených bolo vďaka nej 25 000 pracovných miest. Uviedol to minister financií Eduard Heger (OĽANO) na online výročnej tlačovej konferencii EIB na Slovenku.

26.02.2021 10:57 , aktualizované: 11:20
debata

„Európska investičná banka dokázala rýchlo zvýšiť likviditu na Slovensku počas turbulencií začiatkom minulého roka. Štát čerpal 348 miliónov za výhodných finančných podmienok,“ povedal Heger na margo situácie na začiatku koronakrízy.

Minulý rok bol podľa neho zásadný hlavne v tom, že mnohé inštitúcie museli úplne prepísať svoje ciele a EIB ako jedna z prvých veľmi rýchlo zareagovala v podobe cielených nástrojov na obnovu ekonomík. „Schválila a podpísala o 20 percent investícií viac ako v minulom roku, konkrétne v objeme 77 miliárd eur,“ povedal Heger. Suma je tak takmer identická s polovicou ročného rozpočtu Európskej únie. „Minulý rok bol naozaj náročný, ale EIB zareagovala veľmi vhodne a bola veľmi silnou pomocou,“ dodal minister financií.

EIB stojí aj za vytvorením Paneruópskeho záručného fondu v hodnote 25 miliárd eur na podporu malých a stredných podnikov a spoločností so strednou kapitalizáciou, zápasiacich s následkami krízy. Jeho výsledky podľa Hegera uvidíme už v tomto roku.

Liliyana Pavlova, viceprezidentka EIB dodala, že na Slovensku za posledný rok investovali 211 miliónov eur. Časť peňazí bola určená na boj s koronakrízou, čo zrejme bude realitou aj tento rok. „Musíme sa popasovať s krízou, no zároveň zabezpečiť, že obnova po nej bude digitálna a zelená,“ povedala Pavlova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska investičná banka #Eduard Heger