Kancelária budúcnosti? Bezpečná a smart

Zdravé pracovné prostredie nebolo nikdy také dôležité ako teraz. Zlepšenie pracovného prostredia pre zamestnancov, ich spokojnosť, zvýšenie produktivity a zároveň efektívnejšie fungovanie celej budovy a šetrenie životného prostredia, sú prioritami spoločnosti MiddleCap v administratívnom projekte Southworks v Londýne.

04.03.2021 00:00
middlecap, nepouzivat

Slovenský projekt získal ako prvý vo Veľkej Británii certifikát PLATINUM smart building certification. V súčasnosti je tesne pred dokončením a skutočnosť, že má na svojom konte najvyššie hodnotenie prestížneho certifikátu pre inteligentné budovy je o to cennejšia, že doteraz ho nezískala žiadna iná budova vo Veľkej Británii.

Čo vníma budova

Podľa Tomáša Jurdáka, Partnera & riaditeľa divízie nehnuteľností MiddleCap sa trend kancelárskych budov za posledné roky zmenil.

middlecap, nepouzivat

„Od snahy umiestniť čo najviac zamestnancov na prenajatú plochu sa zamestnávatelia a developeri zamerali na komfort koncového užívateľa, čiže na zamestnanca, ktorý v budove trávi väčšinu dňa. Tzv. Wellbeing má užívateľom budovy čas v nej zatraktívniť, podporiť ich kreativitu a efektivitu práce. Minulý rok sa do popredia pre pandémiu dostalo aj zdravie a bezpečnosť. Odpoveďou na aktuálnu situáciu sú budovy, ktoré poskytujú množstvo smart dát, čím je možné zabezpečiť, aby boli aj v týchto extrémnych podmienkach bezpečné." Dodáva, že s cieľom poskytnúť komfort COVID bezpečného prostredia nájomníkom Southworks je samozrejmosťou plná integrácia Office App platformy s množstvom smart senzorov a doplnkových systémov. K bezpečnému fungovaniu v budove prispieva napríklad meranie teploty pri vstupe do budovy, pozvanie návštevy zaslaním QR kódu a tým obmedzenie priameho kontaktu s recepciou. Aktuálne online dáta o obsadenosti zasadačiek a množstve ľudí na poschodí zabránia nadmernej koncentrácii ľudí, čo napomôže dodržiavať bezpečné odstupy. Budova „vníma“ pohyb i množstvo ľudí v nej a dokáže na základe toho optimalizovať riadenie teploty a osvetlenia, čím sa výrazne zvyšuje aj jej energetická efektívnosť. Ak sa v budove nik nenachádza, znižuje sa teplota a zhasnú všetky svetlá.

Všetko čo užívatelia potrebujú

OfficeApp patrí k najpokročilejším aplikáciám pre administratívne budovy v celosvetovom meradle. Spoločnostiam a ich zamestnancom prinesie v Southworks mobilnú aplikáciu s neobmedzeným prístupom k širokej ponuke služieb a vybavenia iba na jeden dotyk v smartfóne. Používatelia budú mať prístup k funkciám ako bezdotykový check-in do budovy, rezerváciu zasadačiek, interakciu s kolegami v budove, nahlasovanie problémov, kontrolu teploty a kvality vzduchu v interiéri a aj v exteriéri. Aplikácia poskytuje aj informácie o úrovni svetla a hluku v miestnostiach, užívateľa upozorní, že vzduch v jeho kancelárii nie je práve najčerstvejší a navrhne mu otvoriť okno.

middlecap, nepouzivat

„Southworks je pre nás výnimočný projekt, ktorý svojím charakterom a vybavením výrazne predčí bežný kancelársky štandard. Kládli sme dôraz na to, aby budova vďaka smart technológiám a užívateľskému komfortu priniesla užívateľom všetko čo potrebujú dnes, ale i v budúcnosti. Smart Building Certification PLATINUM dokazuje, že sa nám to podarilo. Máme jasne stanovenú stratégiu prinášať inovatívny a zároveň dizajnový produkt na trh s administratívnymi budovami. Snažíme sa nastaviť latku vysoko a každým projektom ju chceme posúvať ďalej,“ zdôrazňuje Tomáš Jurdák.

S výhľadom do budúcnosti

MiddleCap Group zrealizovala akvizíciu Southworks v roku 2018. Autorom architektonického návrhu je štúdio SPPARC Architects. Dokončenie projektu je plánované v prvej polovici tohto roka. Kancelárska budova sa nachádza v širšom londýnskom centre na Rushworth Street a je prvou londýnskou akvizíciou skupiny.

middlecap, nepouzivat

Projekt bude riadiť umelá inteligencia. Technologické riešenie pre budovu Southworks prinesie holandský bGrid. Vyvíja najmodernejšie technologické riešenia pre budovy v segmente komerčných nehnuteľností. Platforma bGrid tvorí sieť IoT (Internet of Things) senzorov rozmiestnených v rámci celej budovy, ktoré sú integrované s riadiacim systémom, systémami chladenia, vykurovania a osvetlenia. Zároveň analyzuje parametre ako obsadenosť miestností, koncentráciu ľudí, či hladinu hluku v miestnostiach. Tieto dáta prinášajú budúcim nájomcom ďalšie informácie o prevádzke budovy a jej efektivite. bGrid prostredníctvom integrovanej aplikácie OfficeApp radí komfort a bezpečnosť užívateľov budovy na prvé miesto. Systém inteligentnej budovy ponúka nadčasové flexibilné riešenie zmien, nájomcovia ich dokážu integrovať do vybavenia kancelárie prostredníctvom pridania rôznych technologických vylepšení, ktoré budú zodpovedať aktuálnej situácii a požiadavkám nájomcov aj v budúcnosti. „Prepojenie senzorov, smart technológií a aplikácie zastrešujúcej to, aby mali užívatelia všetky informácie na jednom mieste, nás posúva o krok bližšie k budove, ktorá sa zaradí medzi top developmenty v Londýne a Európe,“ dodáva Tomáš Jurdák. Technologické riešenia bGrid aktuálne využíva viac ako 30 kancelárskych budov, vrátane niekoľkých prestížnych projektov ako je The Edge v Amsterdame, ktorú často považujú za najinteligentnejšiu budovu na svete.

„Naše partnerstvo s bGrid využije najrozvinutejšie formy umelej inteligencie v podobe smart technológií, aby sa zamestnávatelia i zamestnanci mohli bezpečne po skončení pandémie vrátiť do práce. Smart riešenia sú jednoznačnou odpoveďou pre kanceláriu budúcnosti,“ uzatvára Tomáš Jurdák.

+6
chyba