Priemysel ide v odbere energie ako pred pandémiou. Pribudlo však aj práce z domu

Mnohí zamestnanci pracujú z domu, podniky minimalizujú výpadky, vo verejnom sektore je aj napriek čiastočnému otváraniu škôl lockdown stále výrazný. Na tieto trendy poukazujú dáta spoločnosti Magna Energia.

25.02.2021 09:01
debata (11)

„Z našich údajov môžeme vyčítať, že slovenské firmy sa snažia koronavírusu prispôsobiť bez odstávok výroby. Po vlaňajšom významnom poklese ich spotreby sa ich situácia stabilizovala. Hoci začiatkom januára ich spotreba klesla, za čím môžeme vidieť sviatočné obdobie a celozávodné dovolenky, neskôr stúpla nad úroveň roka 2020,“ hovorí portfólio manažér spoločnosti Magna Energia Martin Semrič.

Do porovnania boli zahrnuté údaje z inteligentných elektromerov, ktoré sledujú spotrebu priebežne. Na rozdiel od klasických meračov, ktoré sa odpočítavajú raz ročne, dokážu zaznamenať aj krátkodobý výkyv spotreby. Vybavení sú nimi odberatelia s ročnou spotrebou nad 4 MW/h ročne, kam patria okrem firiem a inštitúcií predovšetkým domácnosti žijúce v rodinných domoch.

Domácnosti bežia naplno

Ešte výraznejšie rozdiely v porovnaní s dobou pred pandémiou sú badateľné v spotrebe elektriny u odberateľov zo segmentu domácností. Hoci v akomkoľvek podobnom porovnaní treba počítať aj s faktorom počasia, a teda aj potrebou kúriť, nárast v tomto segmente je výrazný. „Ak berieme do úvahy fakt, že tak súčasná, ako aj vlaňajšia zima boli pomerne mierne, za nárastom spotreby u týchto odberateľov môžeme vidieť rastúci podiel homeofficov. Ľudia viac než pred rokom doma nielen pracujú, ale aj varia. A to sa podpisuje pod rast ich spotreby,“ približuje Martin Semrič.

Podľa neho je možné tento trend pripísať tomu, že kým ľudia pracujúci vo výrobnej sfére naďalej chodia do svojho zamestnania, tí, ktorí môžu pracovať z domu, zostávajú na homeoffice. „Kvôli tomumôžeme sledovať zdanlivý paradox: spotreba elektriny v porovnaní s vlaňajším lockdownom stúpla tak doma, ako aj vo fabrikách,“ vysvetľuje Martin Semrič.

Úradníci sú prevažne doma

Najvýraznejší rozdiel v spotrebe je tak viditeľný v segmente verejnej správy, kam patria okrem úradov aj školy. Tie dodnes, aj napriek určitému uvoľneniu pravidiel, pracujú v obmedzenom režime.

„Je zrejmé, že pandémia koronavírusu stále výrazným spôsobom ovplyvňuje to, ako pracujeme, vzdelávame sa, či nakupujeme. Kým priemyselné podniky môžu vykazovať rovnakú spotrebu ako pred pandémiou, pre obchodné prevádzky to zďaleka neplatí. Každého situácia je teda iná. Pre jej lepšie zvládnutie preto každému, kto čelí zásadnému obmedzeniu svojej prevádzky odporúčame, aby sa obrátil na svojho dodávateľa energií. Pretože práve ten mu môže najlepšie poradiť, ako môže v tejto neľahkej dobe na energiách ušetriť,“ dodáva Martin Semrič.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #elektrina #práca z domu #lockdown