Hotely sú prázdne. V decembri klesol počet hostí medziročne o tri štvrtiny

V hoteloch, penziónoch a ďalších ubytovacích zariadeniach sa vlani v decembri ubytovalo len 68,1 tisíca návštevníkov. Celkový počet návštevníkov sa tak medziročne prepadol o 84,3 percenta. Bol to tak tretí najhorší mesiac v roku poznačenom pandémiou. Posledný mesiac roka prehĺbil celoročný výsledok ubytovateľov. Ukázali to najnovšie údaje Štatistického úradu.

24.02.2021 09:38
debata (1)

„Hostia strávili v zariadeniach celkovo 222,1 tisíca nocí, medziročne sa ich počet znížil o takmer 80 percent,“ vysvetľujú štatistici. V poslednom mesiaci roka 2019 počet návštevníkov prekročil 434-tisíc, ktorí v hoteloch, penziónoch a ďalších ubytovacích zariadeniach strávili jeden milión nocí.

Koronakríza okresala počet hostí na úroveň spred dvadsiatich rokov

Počet hostí ubytovacích zariadení v roku 2020 klesol v dôsledku pandémie Covid-19 o polovicu na 3,2 milióna osôb, bolo to najmenej za posledných dvadsať rokov. Prepad prišiel po rekordnom turistickom roku 2019 so 6,4 miliónmi návštevníkov. Tržby za celý rok boli medziročne nižšie o 46,4 %, hlbšiemu prepadu zabránili silné mesiace na začiatku roka a oživenie počas leta.

Za celý kalendárny rok 2020 sa v zariadeniach CR na Slovensku ubytovalo 3,2 milióna návštevníkov, čo bol najhorší výsledok od roku 2001. Rozsiahle obmedzenia cestovania kvôli Covid-19 tak viedli počas roka k rekordnému poklesu celoročnej návštevnosti o 50,1 %. K vysokej miere poklesu prispela aj skutočnosť, že predošlý rok 2019 bol rokom rekordných rastov návštevnosti vo všetkých regiónoch Slovenska.

Počet zahraničných návštevníkov klesol medziročne o dve tretiny, na 854-tisíc, čo bol najnižší počet cudzincov ubytovaných v SR od roku 1998. Počet domácich návštevníkov vďaka obmedzeniam cestovania do zahraničia a posilneniu domáceho cestovného ruchu v letných mesiacoch poklesol miernejšie, a to o 40,5 %. Ubytovatelia zaregistrovali 2,4 milióna domácich hostí.

Domáca klientela

„Návštevnosť v tvorili aj v poslednom mesiaci roka najmä domáci turisti. Z celkového počtu ubytovaných predstavovali 84 percent,“ spresňuje Štatistický úrad. Ich počet sa medziročne znížil na 57,1 tisíca – medziročne teda o 79 percent. Vo všetkých krajoch zaznamenal počet domácich turistov pokles väčší ako 75 percent. Najnižší pokles bol v Trnavskom kraji (o 75,4 %), v Žilinskom a Prešovskom kraji (zhodne o 77,7 %). Najvyšší pokles zaznamenal v decembri Nitriansky kraj, a to o 85,3 %.

Naďalej pretrvávala veľmi nízka návštevnosť cudzincov, ktorých slovenské ubytovacie zariadenia evidovali v decembri 2020 iba 11-tisíc. Najvyšší počet zahraničných turistov navštívilo počas decembra Bratislavský, Žilinský a Prešovský kraj.

Bratislava v červených číslach

Z pohľadu regiónov bol negatívny dopad v decembri najviac viditeľný v Bratislavskom kraji, kde bola celková návštevnosť medziročne nižšia až o 88,9 percenta. Počet zahraničných hostí, ktorí tu vlani trávili posledný mesiac roka poklesol až o 94,4 percenta, a to aj napriek tomu, že bol z pohľadu zahraničných návštevníkov najnavštevovanejším krajom.

Kým v decembri 2019 navštívilo Bratislavský kraj 131-tisíc návštevníkov, v roku 2020 to bolo už len 14,5 tisíca návštevníkov. Nasledoval Nitriansky kraj (pokles o 86,3 %) a Trenčiansky kraj (pokles o 84 %). Celková návštevnosť Košíc vrátane domácich hostí bola v medziročnom porovnaní nižšia o 79,9 percenta.

Viac nocí

Dĺžka pobytov aj v decembri 2020 medziročne vzrástla, v priemere za Slovensko z 2,4 noci na 3,3 noci. Zvýšený záujem o pobyty na horách a klesajúci počet kúpeľných pobytov zapríčinil nižší nárast priemerného počtu nocí oproti predchádzajúcim dvom mesiacom.

Trenčiansky kraj zaznamenal najvyšší nárast počtu prenocovaní, a to z 3,1 na 5,6 nocí, kapacity izieb boli využité na 14,2 percenta. Nasledoval Banskobystrický kraj, kde sa počet prenocovaní zvýšil z 2,5 noci na 4 noci (nárast o 1,5 prenocovania) a kapacity izieb boli využité najviac zo všetkých krajov, a to na 15,8 percenta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #turistický ruch