Zahraničné banky začínajú akceptovať kryptomeny. Pridali sa aj Visa a MasterCard

V uplynulých dňoch oznámilo niekoľko veľkých bánk svoje rozhodnutie umožniť klientom úschovu a správu kryptomien. Informoval o tom hovorca Saxo Bank Martin Šipoš.

23.02.2021 11:35 , aktualizované: 11:51
debata

Najväčšou bankou v tomto segmente je BNY Mellon, ktorá sa pred dvomi týždňami rozhodla umožniť klientom vkladať na ich účty kryptomeny. Neskôr by chcela pridať aj možnosť obchodovať s nimi. BNY Mellon sa tým pridala k bankám ako JPMorgan, Citi, Goldman Sachs a Deutsche Bank, ktoré majú tiež správu kryptomien vo svojich plánoch.

Ako tvrdí Mads Eberhardt, kryptoanalytik Saxo Bank, samotná JPMorgan bola pritom ešte donedávna pri virtuálnych menách veľmi skeptická. „Jej šéf Jamie Dimon nazval v roku 2017 bitcoin podvodom. V minulom roku bol o niečo zmierlivejší, keď povedal len to, že bitcoin nie je jeho šálkou kávy,“ tvrdí Eberhardt.

Akceptácia kryptomien zo strany veľkých bánk podľa neho signalizuje obrat postoja v celom finančnom odvetví. „Dokazuje to veľký dopyt po týchto službách, čo si tradičné banky nechcú nechať ujsť,“ dodal kryptoanalytik. Svoje rozhodnutie prijať kryptomeny oznámila pred nedávnom aj spoločnosť Visa. Tá chce bankám umožniť transakcie pre ich klientov.

K peletónu sa už pridal aj MasterCard, ktorý plánuje umožniť obchodníkom prijímať platby za tovary a služby v takzvaných stablecoinoch. Ide o kryptomeny naviazané na reálne aktívum, napríklad americký dolár, ktoré preto nie sú vystavené takej volatilite ako bitcoin. „Pre trh s kryptomenami je takáto široká akceptáciami dvomi najväčším platobnými spoločnosťami mimoriadne dôležitá,“ dodal Eberhardt.

Bitcoin v utorok prudko padá

Cena bitcoinu sa v utorok prudko oslabila a padla hlboko pod hranicu 50-tisíc amerických dolárov (41 210 eur). Výpredaj na trhoch s kryptomenami spustili obavy investorov z nadmernej valuácie a vyberanie ziskov niektorých hráčov obchodujúcich s finančnou pákou. Najznámejšia a najväčšia kryptomena v utorok stratila vyše 17 percent, čo bol jej najprudší denný pokles za jeden mesiac, a jej cena padla až na 45-tisíc dolárov. Bitcoin neskôr zmazal časť strát a o 10.29 h SEČ sa nachádzal v mínuse o 11,3 percenta. V porovnaní s rekordným maximom 58 354 dolárov dosiahnutým v nedeľu (21. 2.) sa bitcoin oslabil už takmer pätinu. Zisk od začiatku roka však stále predstavuje okolo 60 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #saxo bank #kryptomeny