Zisk automobilky Daimler napriek pandémii stúpol

Nemecký výrobca osobných áut a nákladných vozidiel Daimler dosiahol v minulom roku rast zisku o 48 percent na 4 miliardy eur. Automobilke sa to podarilo vďaka rozsiahlej redukcii nákladov a zotaveniu predaja v druhej polovici roka v segmente jeho vysoko ziskových luxusných áut Mercedes-Benz a vozidiel SUV. Zisk firmy stúpol z úrovne 2,7 miliardy eur v roku 2019, hoci jej tržby vlani klesli o 11 percent na 154,3 miliardy eur.

18.02.2021 12:58
debata

Keďže Daimler mal na konci roku 2020 čistú hotovosť 17,9 miliardy eur, generálny riaditeľ Ola Källenius uviedol, že spoločnosť má zdroje na vývoj elektrických áut a digitalizovaných produktov a služieb, ktoré znamenajú transformáciu odvetvia. „Preukázali sme našu schopnosť generovať podstatný tok hotovosti a samostatne viesť pokračujúcu transformáciu, dokonca za nepriaznivých okolností počas pandémie," povedal Källenius.

Predaju luxusných áut firmy Daimler pomohlo oživenie v Číne, kde spoločnosť predala o 12 percent áut viac ako v roku 2019. Automobilka uviedla, že jej výhľad pre tento rok v oblasti zisku a tržieb ráta, že budú „významne nad" vlaňajšou úrovňou.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #zisk